CSG vann upphandlingen strax före jul. Vaktbolaget har för tillfället hand om SL:s egendomsbevakning.
CSG vann upphandlingen strax före jul. Vaktbolaget har för tillfället hand om SL:s egendomsbevakning. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Skandalomsusat vaktbolag kan mista 43-miljonerskontraktet

Anklagas för att arbeta i civila kläder och föra register över klottrare.


Jobbade i civila kläder

Vaktbolaget CSG är sedan tidigare föremål för utredning av Länsstyrelsen då larmen om att personalen arbetar civilklädd kom in. Att jobba i civila kläder strider mot Rikspolisstyrelsens direktiv.

Även Datainspektionen har beslutat att inleda en granskning med anledning av att det finns uppgifter om att man lagrar personuppgifter på klottrare i ett register. Det har man inte tillstånd att göra.

CSG har även anklagats för att ha filmat vid ett ingripandet vid tunnelbanestationen Gärdet. Enligt CSG jobbar den väktare som höll i kameran inte kvar i bolaget. Videoklippet laddades senare upp på Youtube och spreds till allmänheten som reagerade på att klottrarna hängdes ut i filmen.

STOCKHOLM. Trots att Datainspektionen nyligen varit på besök hos vaktbolaget CSG, då de misstänks föra olagliga register över klottrare, vann de upphandlingen av SL:s egendomsbevakning - ett avtal värt 43 miljoner kronor.

Som Nyheter24 tidigare har rapporterat gick CSG segrande ur striden och har nu hand om bevakningen i upp till sex år till. Men det lukrativa miljonkontraktet kan gå förlorat då två av CSG:s konkurrenter överprövat upphandlingen till förvaltningsrätten.

- Jag har inga kommentarer till det. Jag vill inte gå in och störa den processen. Det ligger hos förvaltningsrätten just nu och vi får se vad som händer, säger Jeanette Hegdüs, trygghetsansvarig på SL, till Nyheter24.

Det skandalomsusade vaktbolaget CSG har även anklagats för att ha vakter som arbetar i civila kläder. CSG har dock förnekat uppgifterna samt att de för register över klottrare. De konkurrerande företagen Securitas och Svensk Bevakningstjänst är de två vaktbolag som står bakom överklagan.

– Nu är det en juridisk process som pågår och vi kommenterar inte dem. Vi har synpunkter på något i upphandlingen så är det, säger Securitas presschef Peter Köhler till Nyheter24.

Har uppgifterna om CSG påverkat ert beslut och vad tycker du om dem?

– Jag vill inte recensera eller kommentera kollegor i branschen så jag har inga kommentarer till det.

Svensk Bevakningstjänsts vd Anders Lönnebo har valt att kommentera händelsen i ett mejl:

– Vi har tillsammans med våra jurister gjort bedömningen att beslutet att diskvalificera vårt anbud var felaktig. Vi valde därför att begära överprövning av beslutet. Rapporteringen kring CSG har inte överhuvudtaget påverkat oss i detta beslut, skriver han till Nyheter24.

/
CSG
/
/
/
/
/
/
/
/
SL
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!