Löfven väntas bekräftas från partiet på fredagen.
1 av 5
Löfven väntas bekräftas från partiet på fredagen. - Foto: Janerik henriksson/Scanpix
Men hon vill inte uttala sig om hur det kommer att gå för sonen: "Svårt att säga."
2 av 5
Men hon vill inte uttala sig om hur det kommer att gå för sonen: "Svårt att säga." - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Stefan Löfven har själv berättat för sin mamma att han ska bli partiledare.
3 av 5
Stefan Löfven har själv berättat för sin mamma att han ska bli partiledare. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Stefan Löfvens mamma Iris Melander.
4 av 5
Stefan Löfvens mamma Iris Melander. - Foto: Faksimil från Allehanda.se
Leif Pagrotsky bekräftade på torsdagseftermiddagen att VU föreslår Stefan Löfven som ny partiledare.
5 av 5
Leif Pagrotsky bekräftade på torsdagseftermiddagen att VU föreslår Stefan Löfven som ny partiledare. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

VU: "Vi föreslår Stefan Löfven som ny S-ledare"

UPPDATERAD. Helt klart att Stefan Löfven blir ny partiledare för Socialdemokraterna när hans egen mamma berättar för journalister. Även Leif Pagrotsky bekräftar att verkställande utskottet föreslår Stefan Löfven.


Ett stort antal källor har bekräftat anonymt för ett stort antal medier att det är If Metalls ordförande Stefan Löfven som tar över som partiledare för Socialdemokraterna. Men ingen har fått en lika bergsäker bekräftelse som Allehanda.se som talat med Löfvens egen mamma.

Och hon berättar för tidningen att uppgifterna stämmer.

– Han ringde i går och berättade det, men sade samtidigt att det skulle vara hemligt till och med på fredag, säger Stefan Löfvens mamma Iris Melander till Allehanda.

Samtidigt tar hon inte till några överord när hon får frågan om hur hon tror det kommer att gå för sonen i den nya rollen.

– Svårt att säga. Han har nog huvud för det, men vi får se hur det går, säger Iris Melander till Allehanda.

Enligt SVT kommer Sven-Erik Österberg att utses till nygammal gruppledare för Socialdemokraterna, vilket gör att han i så fall blir den som tar partiledardebatterna i stället för Löfven, som inte sitter i riksdagen.

På torsdagseftermiddagen bekräftade även VU-ledamoten Leif Pagrotsky att det verkställande utskottet föreslår Stefan Löfven som ny partiledare.

– Jag tycker det är ett jättebra val. Jag tycker vi har gjort ett väldigt bra jobb som har nominerat honom. Han är inte vald ännu. Partistyrelsen får fatta beslut i morgon, säger Leif Pagrotsky till Sveriges Radio och fortsätter:

– Men vi tror väl att han är väl respekterad och väl förankrad. Han är känd för sin kreativitet och öppenhet för nya lösningar inte minst under förra krisen öppenhet för frågor om tillväxt och näringspolitik. Det var avgörande för mig när jag har stött hans namn, plus att jag har lärt känna honom som en omdömesgill och stabil person när det blåser.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.