Lördag 18 Sep
Stockholm

Hon ber om ursäkt för Acta - betyder inget för Sverige

Helena Drnovšek Zorko, slovensk ambassadör i Tokyo, ber om ursäkt för att hon skrev på Acta-avtalet för sin regerings räkning.
1 av 5
Helena Drnovšek Zorko, slovensk ambassadör i Tokyo, ber om ursäkt för att hon skrev på Acta-avtalet för sin regerings räkning. Foto: Sloveniens ambassad.
Att be Lars Vargö att inte skriva på ett avtal är som ett be brevbäraren att inte leverera post, enligt honom själv.
2 av 5
Att be Lars Vargö att inte skriva på ett avtal är som ett be brevbäraren att inte leverera post, enligt honom själv. Foto: Johan Ödmann / Sveriges ambassad.
Riksdagsledamoten Jens Holm (V) har ställt regeringen och justitieminister Beatrice Ask till svars på flera punkter i en interpellation som kommer att besvaras om cirka två veckor.
3 av 5
Riksdagsledamoten Jens Holm (V) har ställt regeringen och justitieminister Beatrice Ask till svars på flera punkter i en interpellation som kommer att besvaras om cirka två veckor. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
I parlamentet där genomförde flera av partierna till vänster en uppseendeväckande protest.
4 av 5
I parlamentet där genomförde flera av partierna till vänster en uppseendeväckande protest. Foto: ALIK KEPLICZ / AP
Acta-avtalet har lett till flera protester, bland annat i Polen.
5 av 5
Acta-avtalet har lett till flera protester, bland annat i Polen. Foto: Czarek Sokolowski / AP

Slovensk ambassadör ber om ursäkt - men för processen kring Acta spelar det ingen roll.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Piratpartiet kan polisanmälas

Efter Högsta domstolens beslut om att inte ta upp fallet kring fildelningssajten The Pirate Bay fastställdes hovrättsdomarna. Därmed öppnas nu möjligheten att anmäla andra sajter och aktörer.

På torsdagen meddelade en av filmbolagens advokater att Piratpartiet, som handhar bandbredd åt Pirate Bay, kan polisanmälas. Partiledaren Anna Troberg hävdar att de inte gör något olagligt.

TOKYO/STOCKHOLM. Sloveniens ambassadör i Japan, Helena Drnovšek Zorko, skrev i ett känslofyllt inlägg på sajten Metinalista att hon ber om ursäkt för att hon skrev på det omtalade Acta-avtalet.

"Jag skrev på ACTA på grund av medborgerlig oaktsamhet, för att jag inte var tillräckligt uppmärksam. Enkelt sagt, jag gjorde ingen tydlig koppling mellan avtalet som jag instruerats att underteckna med avtalet som, enligt min egen medborgerliga övertygelse, begränsar och förvägrar friheten på det största och viktigaste nätverket i mänsklig historia, och därför begränsar särskilt framtiden för våra barn", skriver hon.

Nyheter24 har sökt den svenske ambassadören i Tokyo, Lars Vargö, för kommentarer kring Dronvšek Zorkos text och hans egen uppfattning - men utan framgång.

sin blogg skriver han dock att de som bett honom att inte skriva på går att jämföra med om man "ber brevbäraren att inte leverera post". Han skriver också att hans personliga uppfattning är att Acta "inte hotar demokratin".

På det svenska justitiedepartementet påpekar man också att beslutet redan är fattat och att ambassadörens åsikter inte spelar någon roll.

– Han är ju en tjänsteman, det är regeringen som bestämmer, säger Stefan Johansson, ämnesråd på justitiedepartementet, till Nyheter24.

Beslutet fattades på ett regeringssammanträde redan i december och sedan fick ambassadören i Tokyo i uppdrag att fysiskt skriva under Acta.

Hot om attacker mot Antipiratbyrån

Protesterna mot Acta och mot att Högsta domstolen beslutade att inte ta upp Pirate Bay-målet har lett till att Antipiratbyråns hemsida hotats ett flertal gånger. Hos intresseorganisationen, som värnar om upphovsrätt, har man dragit igång en stor kampanj efter HD:s besked - nu ska flera andra fildelningssajter med svenskkoppling anmälas.

Antipiratbyrån har dock inte märkt av att någon ska ha gjort verklighet av hoten om attacker mot sajten.

– Vi har inte märkt av någonting, säger Sara Lindbäck, jurist på Antipiratbyrån, till Nyheter24.

Under lördagen genomförs flera demonstrationer mot Acta runtom i Sverige och det har även förekommit uppgifter om att attacker mot olika hemsidor ska genomföras samtidigt. Men Lindbäck är fåordig om organisationens beredskap.

– Skulle det uppstå något problem så får vi hantera det, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela