Den 36-årige mannen är så kallad proscept till Hells Angels.
1 av 3
Den 36-årige mannen är så kallad proscept till Hells Angels. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
Enligt nyckelvittnet tipsade en polis i Halmstad att hon även skulle byta glasögon och fundera på att inte bo hemma på ett tag.
2 av 3
Enligt nyckelvittnet tipsade en polis i Halmstad att hon även skulle byta glasögon och fundera på att inte bo hemma på ett tag. - Foto: Montage Felipe Dana/Scanpix
Kriminalinspekör Pia Classon, kammaråklagare Carl-Gunnar Fridolfsson och kammaråklagare Lina Schön på polisens presskonferens om att den 36-årige mannen med anknytning till Hells Angels åtalades för ett mord utanför Gnosjö när en man knivdödades vid en mc
3 av 3
Kriminalinspekör Pia Classon, kammaråklagare Carl-Gunnar Fridolfsson och kammaråklagare Lina Schön på polisens presskonferens om att den 36-årige mannen med anknytning till Hells Angels åtalades för ett mord utanför Gnosjö när en man knivdödades vid en mc - Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

Polisens tips till hotat HA-vittne: "Klipp dig och byt hårfärg"

"Jag låser min dörr, tittar bakom axeln och tänker vem är runt mig?"


Bevisen som fällde 36-åringen

Enligt polisen fann de mordvapnet, en kniv, i närheten av mordplatsen. Vid en undersökning av kniven på Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) har man hittat blod från målsäganden på knivbladet.

På knivskaftet har man funnit DNA-spår från den tilltalade 36-åringen. SKL har vid sin undersökning av däcken på målsägandens bil funnit DNA-spår från målsäganden i snittet på ett av däcken.

Detta innebär att samma kniv använts för att först sticka trebarnspappan i bröstet och därefter i bilens däck.

Händelseförloppet var kortvarigt och ett vittne har uppskattat det till ca 15 sekunder. Det mycket snabba händelseförloppet har lett till slutsatsen att samma person, dvs. den tilltalade, höll i kniven hela tiden, menar tingsrätten.

Mannen dömdes till 12 års fängelse. En dom som nu överklagats till hovrätten

HYLTE. Efter rättegången i High Chaparral-mordet ansökte det hotade nyckelvittnet Lis Bergman om skydd hos polisen. Men svaret hon fick var knappast löften om hjälp och skydd. I stället kom förslaget: "Klipp dig, färga håret och byt glasögon."

– Ja, polisen i Halmstad gav mig tipset. Det sa så och att jag kanske inte ska bo hemma under ett tag. Då frågade jag henne vem som ska betala detta? säger Lis Bergman till Nyheter24.

Hotades per telefon efter mordet

Åklagarens nyckelvittne Lis Bergman har tidigare berättat för Nyheter24 att hon hotades per telefon redan några veckor efter mordet på den 40-årige trebarnspappan den 5 juni förra året. Men när domen mot den 36-årige mannen, som är en så kallad prospect till Hells Angels, nu har fallit får hon inte längre stöd av polisen.

– Jag låser min dörr, tittar bakom axeln och tänker på vem som är runt mig? Samtidigt läser man hur det är i andra städer där det skjuts hej vilt. Vilken värld vi lever i. Tänk vad människor far illa, vad många som gör andra människor illa, men vad har vi för stöd? säger Lis Bergman till Nyheter24.

Debatten om att som vittne våga prata med polisen har tagit fart den senaste tiden i och med morden i Malmö. Men även i rättegången mot Södertäljemaffian där Nyheter24 kunde avslöja att ett nyckelvittne ska ha hotats till tystnad men även att ett annat vittne fick skydd av Nationella insatsstyrkan.

"De måste genomföra en analys först"

Enligt handläggaren Solveig Andersson på brottsofferfunktionen i Halland, är de upp till polisen i Jönköping att genomföra en strukturerad riskanalys eller fördjupning för att se om Lis Bergman är hotad och kan få skydd. Hon uppger dock att hon känner till situationen då hon följt rättegången och Lis Bergmans historia i tidningarna.

– Om det hänt i annat län är det de som ska göra en analys. De kan även skicka material till oss men vi kan inte ta del av polisens utredning i Jönköping, säger hon till Nyheter24.

Vad tycker du om de här tipsen som polisen gav henne?

– Det får stå för den som har sagt det. Hon kan säga precis vad som helst och jag vet inte om det är sant. Men hade jag varit inblandad hade jag inte sagt så.

Om du läst om detta fall - Kan du inte bara slå en signal till dina kollegor i Jönköping då för att hjälpa henne?

– Vi jobbar inte så. Vi kan inte gå efter det som står i tidningarna.

Men det finns ju en dom på det här. Då behöver du inte gå bara på det du har läst i tidingarna?

– Vi kan inte göra det för vi har inga uppgifter. Vi går alltid på hur utredningen ser ut.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.