Röda Korset vann överklagan - fortsätter vårda torterade

UPPDATERAT. Nu kan Nyheter24 berätta att Röda Korset får fortsätta sin vård av tortyrskadade. Det privata vårdbolaget Wemind förlorade i förvaltningsrätten. Landstinget meddelar att de inte kommer att överklaga domen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Röda korset får fortsätta sin vård av tortyr- och krigstraumatiserade flyktingar i Stockholm, trots att de i höstas förlorade upphandlingen till privata företaget Wemind.

Röda Korset, som haft hand om verksamheten i 26 år, får därmed fortsätta i ytterligare fyra år. Nu kan Nyheter24 berätta att organisationen fått rätt efter sin överklagan till förvaltningsrätten.

– Det är helt fantastiskt, vi är otroligt glada och tacksamma att vi fått rätt att fortsätta vår verksamhet, säger Monica Brendler Lindqvist, verksamhetschef på Röda Korsets Center för torterade flyktingar, till Nyheter24.

"Skulle bli förvånad om de överklagar"

När resultatet av upphandlingen först presenterades riktades stark kritik mot Wemind som inte har någon erfarenhet av denna typ av vård.

Efter att ha analyserat upphandlingen valde Röda korset att överklaga i början av december. Detta efter att man enligt Brendler Lindqvist hittat flera felaktigheter.

– Det är den bedömning som domstolen nu också gjort.

Förvaltningsrätten beslutade att landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) och övriga politiker måste göra en ny utvärdering - där Weminds anbud inte får finnas med.

Landstinget meddelar även att de inte kommer att överklaga förvaltningsrättens domen. De anser att Röda Korset har skött uppdraget bra.

– Mitt förslag är att Stockholms läns landsting inte ska överklaga förvaltningsdomstolens dom, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) i ett uttalande.

/
/
/
/
/
/
/
/