Torsdag 9 Dec
Stockholm

EU-topp: "Acta-avtalet är slut"

EPP-ordföranden Joseph Daul sa på tisdagen att "Acta-avtalet, det är slut".
1 av 3
EPP-ordföranden Joseph Daul sa på tisdagen att "Acta-avtalet, det är slut". Foto:
Polens premiärminister Donald Tusk var en av de första europeiska ledarna att skjuta upp ratificeringen av Acta.
2 av 3
Polens premiärminister Donald Tusk var en av de första europeiska ledarna att skjuta upp ratificeringen av Acta. Foto: Alik Keplicz / AP
Bulgarerna gick man ur huse för att protestera mot Acta - och det dröjde inte länge innan politikerna hörsammade deras önskan och sköt upp Bulgariens beslut.
3 av 3
Bulgarerna gick man ur huse för att protestera mot Acta - och det dröjde inte länge innan politikerna hörsammade deras önskan och sköt upp Bulgariens beslut. Foto: Valentina Petrova / AP

Fler och fler länder skjuter upp sina beslut om Acta-avtalet. Nu kan avtalet vara på väg att falla.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Internet måste förbli öppet"

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) och Rikard Allvin (som jobbar nära de gröna i EU-parlamentet) skriver på onsdagen på SvD Brännpunkt om att Acta-avtalet måste stoppas.

"Internet måste förbli öppet för alla. Acta verkar i helt motsatt riktning.", skriver dem och påpekar också avtalets förödande konsekvenser för läkemedel till tredje världen.

Holm har också lämnat in en interpellation i riksdagen som ska debatteras på fredagen med justitieminister Beatrice Ask.

BRYSSEL. Ordföranden för EPP, den största politiska gruppen i Europaparlamentet, verkar ha gett upp hoppet om det omstridda Acta-avtalet.

– Acta-avtalet, det är slut, sa Joseph Daul enligt Cuej.info på tisdagen.

På onsdagen dök det upp rykten om att EPP ska hålla presskonferens och spekulationerna kring om de skulle ge något besked om Acta inleddes därefter.

Gruppen, där bland annat svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, har tidigare varit de som konsekvent stått bakom avtalet.

Senare gick dock EPP ut med ett pressmeddelande där ordföranden backar.

– Vi ska undersöka Acta noggrant, och ta i beaktning all den oro som finns över att avtalet ska inskränka det öppna internet. Vi behöer nu en debatt som baseras på fakta, inte fiktion, säger Daul.

Folkligt och politiskt motstånd

Handelsavtalet som ska säkra upphovsrätten har fått kritik för att inskränka det fria internet. Folkligt motstånd har blandats med politiskt och fler och fler länder har valt att skjuta upp sin ratificering av Acta.

Den gröna gruppen, där både Miljöpartiet och Piratpartiet ingår, har varit de största kritikerna och anordnat olika manifestationer i Bryssel och Strasbourg.

Fler och fler länder backar

Först ut att ta avstånd från Acta var Polen, Tjeckien, Tyskland och Slovakien. Senare anslöt sig även Lettland till skaran. På tisdagen kom samma besked från Holland där en majoritet i parlamentet röstade ned avtalet med hänvisning till bland annat mänskliga rättigheter, rapporterar sajten Torrentfreak.

I Bulgarien gick 10 000 människor ut på gatorna i Sofia för att protestera. Kort efteråt gick finansministern Traicho Traikov ut och sa att landet ska avvakta vad de andra EU-länderna säger om avtalet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela