EPP-ordföranden Joseph Daul sa på tisdagen att "Acta-avtalet, det är slut".
1 av 3
EPP-ordföranden Joseph Daul sa på tisdagen att "Acta-avtalet, det är slut".
Polens premiärminister Donald Tusk var en av de första europeiska ledarna att skjuta upp ratificeringen av Acta.
2 av 3
Polens premiärminister Donald Tusk var en av de första europeiska ledarna att skjuta upp ratificeringen av Acta. - Foto: Alik Keplicz / AP
Bulgarerna gick man ur huse för att protestera mot Acta - och det dröjde inte länge innan politikerna hörsammade deras önskan och sköt upp Bulgariens beslut.
3 av 3
Bulgarerna gick man ur huse för att protestera mot Acta - och det dröjde inte länge innan politikerna hörsammade deras önskan och sköt upp Bulgariens beslut. - Foto: Valentina Petrova / AP

EU-topp: "Acta-avtalet är slut"

Fler och fler länder skjuter upp sina beslut om Acta-avtalet. Nu kan avtalet vara på väg att falla.


"Internet måste förbli öppet"

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) och Rikard Allvin (som jobbar nära de gröna i EU-parlamentet) skriver på onsdagen på SvD Brännpunkt om att Acta-avtalet måste stoppas.

"Internet måste förbli öppet för alla. Acta verkar i helt motsatt riktning.", skriver dem och påpekar också avtalets förödande konsekvenser för läkemedel till tredje världen.

Holm har också lämnat in en interpellation i riksdagen som ska debatteras på fredagen med justitieminister Beatrice Ask.

BRYSSEL. Ordföranden för EPP, den största politiska gruppen i Europaparlamentet, verkar ha gett upp hoppet om det omstridda Acta-avtalet.

– Acta-avtalet, det är slut, sa Joseph Daul enligt Cuej.info på tisdagen.

På onsdagen dök det upp rykten om att EPP ska hålla presskonferens och spekulationerna kring om de skulle ge något besked om Acta inleddes därefter.

Gruppen, där bland annat svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, har tidigare varit de som konsekvent stått bakom avtalet.

Senare gick dock EPP ut med ett pressmeddelande där ordföranden backar.

– Vi ska undersöka Acta noggrant, och ta i beaktning all den oro som finns över att avtalet ska inskränka det öppna internet. Vi behöer nu en debatt som baseras på fakta, inte fiktion, säger Daul.

Folkligt och politiskt motstånd

Handelsavtalet som ska säkra upphovsrätten har fått kritik för att inskränka det fria internet. Folkligt motstånd har blandats med politiskt och fler och fler länder har valt att skjuta upp sin ratificering av Acta.

Den gröna gruppen, där både Miljöpartiet och Piratpartiet ingår, har varit de största kritikerna och anordnat olika manifestationer i Bryssel och Strasbourg.

Fler och fler länder backar

Först ut att ta avstånd från Acta var Polen, Tjeckien, Tyskland och Slovakien. Senare anslöt sig även Lettland till skaran. På tisdagen kom samma besked från Holland där en majoritet i parlamentet röstade ned avtalet med hänvisning till bland annat mänskliga rättigheter, rapporterar sajten Torrentfreak.

I Bulgarien gick 10 000 människor ut på gatorna i Sofia för att protestera. Kort efteråt gick finansministern Traicho Traikov ut och sa att landet ska avvakta vad de andra EU-länderna säger om avtalet.

/
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat stort försäljningsbakslag för Ericsson

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

1 timme sedan
Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

2 timmar sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.