Försvinn, Assad, uppmanar FN:s generalförsamling.
1 av 4
Försvinn, Assad, uppmanar FN:s generalförsamling. - Foto: Remy de la Mauviniere/AP/Scanpix
Hej då Whitney.
2 av 4
Hej då Whitney. - Foto: Matt Sayles/AP/Scanpix
Pärlmonumentet har blivit symbolen för bahrainiernas hopp om en revolution efter att det revs ifjol. Den 14 februari markerar årsdagen av upproret som slogs ned hårt av regimen.
3 av 4
Pärlmonumentet har blivit symbolen för bahrainiernas hopp om en revolution efter att det revs ifjol. Den 14 februari markerar årsdagen av upproret som slogs ned hårt av regimen. - Foto: Hassan Ammar / AP
4 av 4
- Foto: Faksimil annonssida

Veckans inne- och utelista

VECKA 7: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 7:

INNE

1. Whitney Houston

Hon har satt sin prägel på populärkulturen lika länge som vi levt. Som så många andra av våra stora popikoner har hennes liv bitvis präglats av tragedier och vidriga hemskheter. Men hon har också gjort helt fantastisk musik och den här veckan är hon given etta på innelistan. Allt annat vore tjänstefel. 

2. FN:s generalförsamling

Även om Ryssland och Kina, två av världens mäktigaste nationer, vägrar stå upp för det syriska folket som slaktas och mördas varje dag får vi vara glada att det kommer någon typ av markering. Det är en viktig signal till Assad att en förkrossande majoritet  av världens länder tycker att det hans regim ägnar sig åt är totalt oacceptabelt. Det är också en signal till det syriska folket att de har många på sin sida. Bra av FN:s generalförsamling, och därför inne, även om det inte räcker hela vägen.

3. Vetenskap

Ja, vi är lika trötta som ni på självrättfärdiga HUMANISTER som bara inte kan låta bli att peka på att man inte får tro på nåt som inte går att mäta med skjutmått. Och ja, vi tycker också att det är ok att allt inte går att förklara. Men vetenskapen och det mätbara känns otroligt inne, modernt, fräscht och fräckt när man läser om de lögnare och bluffmakare som tjänar pengar på rådvilla människors osäkerhet i det här reportaget och de kommande på samma tema.

4. Demonstranten

Det är på dagen ett år sedan upproret i Libyen inleddes. Det är lite mer än ett år sedan det tog fart i Tunisien och Egypten. Det pågår fortfarande för fullt i Bahrain - där det också den här veckan "firar" årsdag. Demonstranten blev "person of the year" 2011 i Time Magazine men är också person of the year under 2012, verkar det som. Är det inte i den arabiska våren så är det kanske i Grekland, när demokratin förhandlas bort, eller Ryssland, när Putin fuskar sig fram.

5. Nej-sägare

Utan alla nej-sägare blir världen betydligt sämre. Denna vecka har folk med kraft sagt nej till Acta-avtalet runt om i Europa, på internet säger folk nej i långa listor när Uganda är på väg att inför dödsstraff för homosexuella och socialnämnden säger nej när en mamma låter sin funktionshindrade son leva i en fantasivärld. Nej-sägandets goda sidor måste uppvärderas, det är ju inne ju. 

UTE

1. Människoälskarna

När politiken blir så infantil och nollställd att Sveriges största parti, vars ledare är vår statsminister, kan gå ut med en kampanj med budskapet "Vi älskar människor" som seriöst politiskt budskap - utan att man är i Nordkorea - då vet man att det är illa. Herrejisses.

2. Jonas Sjöstedt

Det spelar ingen roll om syftet var gott och ingen skada är skedd, eller ens om det hjälper. Det är dumt - naivt - att inte berätta för UD om kontakter man tar för att hjälpa Schibbye och Persson i etiopiskt fängelse. Man vet annars aldrig vilka synergieffekterna blir och det är där risken ligger. Sen kan man förstås fatta att alla vill att det ska hända mer och gå snabbare än under Bildts ledning. Men att gå bakom ryggen är ingen vidare lösning.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.