Utbildningsministern har bestämt sig - nu vill ha kontrollera riskkapitalbolagens framfart inom skolan.
1 av 3
Utbildningsministern har bestämt sig - nu vill ha kontrollera riskkapitalbolagens framfart inom skolan. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Tina Acketoft (FP) har inte tappat tron på marknadsekonomin även om partiet svängt en del i frågan sedan 2010.
2 av 3
Tina Acketoft (FP) har inte tappat tron på marknadsekonomin även om partiet svängt en del i frågan sedan 2010. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Frågan är bara hur Folkpartiet, med vikande opinion, ska kunna få gehör hos resten av regeringen.
3 av 3
Frågan är bara hur Folkpartiet, med vikande opinion, ska kunna få gehör hos resten av regeringen. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Björklund vill stoppa riskkapitalet - men saknar stöd i Alliansen

Nu vill utbildningsministern sätta stopp för spekulationen med friskolor. Men lyssnar någon på Folkpartiet?


Vill göra likadant med vården

Efter den senaste tidens kritik mot riskkapitalbolag inom vård och omsorg passar Folkpartiet också på att meddela att man på lång sikt vill se ett liknande system som för skolan även inom den sektorn.

Vårdföretag som Carema och Attendo har kantats av skandaler under hösten, vintern och våren.

STOCKHOLM. Om ett företag köper en skola måste det förbinda sig att driva skolan i minst tio år för att få tillstånd av Skolinspektionen. Det är utbildningsminister Jan Björklunds (FP) förslag för att stoppa att skolor köps och säljs med enda syfte att tjäna pengar. Skolinspektionen ska också godkänna ägarbyten.

Björklund vill komma till rätta med problemet med företag som har ett kortsiktigt intresse av att gå med maximal vinst, rapporterar SVT. Det har välkomnats av Socialdemokraterna men mötts med skepsis av allianskollegorna i Centerpartiet och Moderaterna. Och frågan är om det utan intresse från moderaterna finns någon som helst möjlighet att få gehör?

– Vi får se helt enkelt, Folkpartiet har tagit ställning så nu ska vi prata med våra vänner i Alliansen, säger Jan Björklunds pressekreterare Eva-Marie Rydborg till Nyheter24.

Riksdagsledamoten Tina Acketoft (FP), som sitter i utbildningsutskottet och i den friskoleutredning som leds av Lars Leijonborg, är mer hoppfull - även om det kan krävas kompromisser.

– Jag tror rimligen att man kan hitta en generell lösning som alla kan komma överens om, säger hon till Nyheter24.

Så sent som i slutet av 2010 försvarade Acketoft benhårt vinsterna i skolan, trots kritiken om riskkapitalbolag. Hon hade då en tro på marknaden och att föräldrar skulle välja bort skolor som fungerar som en "sedelpress".

Har tron på marknadsekonomin naggats i kanten?

– Jag tror fortfarande att föräldrar och barn är förståndiga nog att hitta rätt - om det finns något att välja mellan, säger hon och fortsätter:

– Det är svårt att jämföra skolorna med varandra. Med det här förslaget hoppas vi få upp ett rättvist regelverk som ändå säkerställer att det kan finnas friskolor som också får gå med vinst.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!