Tullens beslagsstatistik: Heroin under perioden 2009-2011.
1 av 18
Tullens beslagsstatistik: Heroin under perioden 2009-2011. - Foto: Tullverket
Tullens beslagsstatistik: Cannabis under perioden 2009-2011. Att få stopp på cannabissmugglingen är ett av de få områden som tullen har lyckats bra med.
2 av 18
Tullens beslagsstatistik: Cannabis under perioden 2009-2011. Att få stopp på cannabissmugglingen är ett av de få områden som tullen har lyckats bra med. - Foto: Tullverket
Tullens beslagsstatistik: Ecstasy under perioden 2009-2011
3 av 18
Tullens beslagsstatistik: Ecstasy under perioden 2009-2011 - Foto: Tullverket
Tullens beslagsstatistik: Kokain under perioden 2009-2011
4 av 18
Tullens beslagsstatistik: Kokain under perioden 2009-2011 - Foto: Tullverket
Tullens beslagsstatistik: Amfetamin under perioden 2009-2011
5 av 18
Tullens beslagsstatistik: Amfetamin under perioden 2009-2011 - Foto: Tullverket
Inuti dansmattan låg stora mängder kokain.
6 av 18
Inuti dansmattan låg stora mängder kokain. - Foto: Tullverket
Tull genomsöker en passagerares bagage efter droger.
7 av 18
Tull genomsöker en passagerares bagage efter droger. - Foto: Lien, Kyrre/Scanpix
Tullen har lastbilar med röntgenutrustning som kan genomlysa hela containrar.
8 av 18
Tullen har lastbilar med röntgenutrustning som kan genomlysa hela containrar. - Foto: Måns Langhjelm/Scanpix
Tullen har fått ny utrustning som kan spåra bland annat radioaktiva material i containrar.
9 av 18
Tullen har fått ny utrustning som kan spåra bland annat radioaktiva material i containrar. - Foto: Måns Langhjelm/Scanpix
Beslagtagen narkotika, och maskin som används vid tillverkning av  narkotika.
10 av 18
Beslagtagen narkotika, och maskin som används vid tillverkning av narkotika. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
 Tullbeslag av bland annat cannabis som smugglats i skor.
11 av 18
Tullbeslag av bland annat cannabis som smugglats i skor. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
2006 avslöjade tullen en liga som smugglade kokain från Makedonien till Sverige. 25 kilo kokain beslagtogs.
12 av 18
2006 avslöjade tullen en liga som smugglade kokain från Makedonien till Sverige. 25 kilo kokain beslagtogs. - Foto: Björn Larsson Rosvall
Tullbeslag av amfetamin som smugglats i blöjpaket.
13 av 18
Tullbeslag av amfetamin som smugglats i blöjpaket. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Narkotikahunden Baz har fått utmärkelsen Årets narkotikahund efter att ha hittat knark för 7,4 miljoner kronor. Baz arbetar för det mesta med att snoka igenom post och annan frakt på Arlanda.
14 av 18
Narkotikahunden Baz har fått utmärkelsen Årets narkotikahund efter att ha hittat knark för 7,4 miljoner kronor. Baz arbetar för det mesta med att snoka igenom post och annan frakt på Arlanda. - Foto: PATRICK SÖRQUIST/Scanpix
Polisen och tullen i norska Tröndelag tror sig ha sprängt en liga som kan ha smugglat in mellan 70 000 och 100 000 liter sprit från Spanien gömt i juicekartonger.
15 av 18
Polisen och tullen i norska Tröndelag tror sig ha sprängt en liga som kan ha smugglat in mellan 70 000 och 100 000 liter sprit från Spanien gömt i juicekartonger. - Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
Stora mängder opium, som heroin tillverkas av, hittades av tullen i godispåsar.
16 av 18
Stora mängder opium, som heroin tillverkas av, hittades av tullen i godispåsar. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
De kriminella nätverken tjänar enorma summor pengar på droghandeln och hittar nya vägar in när polisen stoppar dem.
17 av 18
De kriminella nätverken tjänar enorma summor pengar på droghandeln och hittar nya vägar in när polisen stoppar dem. - Foto: GISELA SVEDBERG/AP/Scanpix
Fullastat fartyg på väg till hamnen i Rotterdam. Över 250 000 människor arbetar i hamnen.
18 av 18
Fullastat fartyg på väg till hamnen i Rotterdam. Över 250 000 människor arbetar i hamnen. - Foto: JUHA ROININEN/AP/Scanpix

Så lurar knarkligorna den svenska tullen

Polisen står handfallna när innovativa smugglingsligor finner nya vägar in i Sverige. Tullverket uppskattar att de endast beslagtar fem procent av alla droger som förs in i landet varje år.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Så kommer drogerna in i Sverige

Kokain

Merparten av det kokain som förs in i Sverige varje år kommer ursprungligen från Sydamerika och främst länderna Colombia, Peru och Bolivia.
Antingen flygs kokainet direkt till Europa och vidare in i Sverige, eller så flygs det till Västafrika varifrån det förs vidare till Europa med flyg eller båt.

Ofta kommer drogen till Sverige via personer som sväljer kondomer fyllda med kokain. I andra fall förs det av kriminella organisationer in till Sverige via personbilar eller lastbilar som kommit över drogen vid stora europeiska hamnar eller på Balkan. På senare år har införseln via personbilar ökat. Kokainet smugglas ofta i personbilar som kommer över Öresundsbron från Europa.
 
Ecstasy och Amfetamin

Syntetdrogerna ecstasy och amfetamin tillverkas oftast i Europa. Holland, Polen, Beligen, Bulgarien och Baltikum är de största producenterna. Enligt Tullverket kommer drogerna i 95 procent av fallen in i Sverige med personbilar från nåt av de länderna. Oftast via Öresundsbron och färjehamnarna. Vid större leveranser används tåg eller lastbilar.

Heroin

Majoriteten av det heroin som förs in i Sverige har sitt ursprung i Afghanistan. Heroinet förs oftast in via personbilar eller lastbilar från Balkan med mellanstationer i Centraleuropa innan drogen slutligen når Sverige. En stor del kommer in via Öresundsbron eller via färjehamnarna.

Resten av heroinet kommer från Sydostasien och har kommit via flyg gömd i en persons kropp eller bagage. En stor del av heroinet som förs in i Sverige ska sedan vidare till Norge.

Cannabis

Cirka 90 procent av den cannabis som kommer till Europa kommer från Marocko. Drogen kommer oftast till Spanien eller Portugal varifrån den, landvägen, når länders om Holland, Tyskland, Belgien och Balkan. Därifrån transporteras drogen i last- eller personbilar till Sverige, oftast via Öresundsbron.
På senare år har dock en stor del av cannabisen i Sverige odlats i Sverige eller Holland. Andra stora produktionsländer är Nigeria, Sydafrika, samt länder i Mellanöstern.

Källa: Tullverket.


Läs även artikeln "Ingen vet hur mycket droger det finns i Sverige".

På senare år har de kriminella nätverken i allt större utsträckning börjat använda sig av postförsändelser och den legala handeln för att smuggla in droger. Med de nya metoderna blir drogsmugglingen både mindre kostsam och mindre riskfylld för ligorna. Och Stewe Alm, strategisk analytiker på Rikskriminalpolisen, menar att det, i vårt fria samhälle med öppna gränser, är i princip omöjligt att stoppa det stora drogflödet.

– Ligornas missbruk av legala handlingsvägar gör vårt jobb betydligt svårare. De gömmer stora drogpartier i lastbils-, post- och sjöstransporter och de är svåra för oss att upptäcka. Det är en helt annan sak när drogerna kommer i en personbil med en förare med rätt profil, då kan vi ta ut bilen för kontroll, säger Stewe Alm till Nyheter24.

"Så fort vi täpper igen ett hål hittar de nya vägar in"

Enligt Alm drivs ligorna av möjligheten att tjäna enorma summor pengar och när polisen lyckas täppa igen ett hål hittar ligorna nya vägar in.

– De har en stor innovationskraft och förmåga att hitta luckor i systemet. Det finns många exempel på spektakulära fall där ligor smugglat knark i leksaker och gosedjur, säger Stewe Alm.

Generellt sett har Tullverket och polisen de senaste åren varit framgångsrika med att stoppa cannabissmugglingen. Heroin- och kokainsmugglingen har varit en betydligt hårdare nöt att knäcka. Det beror enligt Alm dels på att volymen cannabis är betydligt större, men också på hur välorganiserade ligorna är.

– Man kan väl säga att den intellektuella kapaciteten varierar mellan de här olika ligorna beroende på varifrån de kommer. De ligor som utför organiserad heroin- och kokainsmuggling är väldigt svåra att stoppa. Heroin och kokain kommer oftast från Afghanistan respektive Colombia och det är källänder som är oerhört starka.

"Att bara stå vid gränsen och vänta fungerar inte"

Polisens nya strategi går ut på att identifiera de kriminella huvudpersoner som ligger bakom drogligorna. På så sätt hoppas polisen kunna slå undan benen på nätverken som smugglar in droger i Sverige.

– Att bara stå vid gränsen och vänta på skurkarna fungerar inte. Man kan göra småbeslag men när vi talar om de riktigt stora leveranserna som utförs av organiserade kriminella måste vi försöka rikta in oss på huvudpersonerna bakom.

Men trots nya strategier och satsningar berättar Alm att den omfattande droghandeln är svårstoppad för svensk polis. Han menar att Sverige bara är en liten del av ett gigantiskt pussel. Och nästa vecka beräknas ytterligare hundratals kilo droger skeppas in till europeiska hamnar för att sedan färdas längre in i Europa.

– Se bara på Holland, det har utvecklats till ett centrum för narkotikahandeln i Europa sett ur de flesta avseenden. Åk ner till hamnen i Rotterdam, det är ett område stort som Stockholm fullproppat med containrar. Det är lätt att förstå att det inte är lätt att kontrollera allt som förssiggår där.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/