Roland Utbult (KD) menar att den som tar över efter Odell kommer att få "en utmaning i att axla manteln".
1 av 4
Roland Utbult (KD) menar att den som tar över efter Odell kommer att få "en utmaning i att axla manteln". - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
På lördagen skrev partiledare Göran Hägglund på DN Debatt att partiet nu vill avskaffa tvångssteriliseringarna.
2 av 4
På lördagen skrev partiledare Göran Hägglund på DN Debatt att partiet nu vill avskaffa tvångssteriliseringarna. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Annelie Enochsson (KD) lägger locket på om partiets beslut att svänga i frågan om tvångssteriliseringar vid könsbyte.
3 av 4
Annelie Enochsson (KD) lägger locket på om partiets beslut att svänga i frågan om tvångssteriliseringar vid könsbyte. - Foto: Riksdagen
Mats Odell (KD) avgår som gruppledare, men behåller sin post i näringsutskottet.
4 av 4
Mats Odell (KD) avgår som gruppledare, men behåller sin post i näringsutskottet. - Foto: Jens L´Estrade / SCANPIX

Nya bakslag för KD-högern

Partiet svänger om tvångssteriliseringarna och Odell avgår som gruppledare.


Hägglund svänger om tvångs- steriliseringarna

På lördagens DN Debatt skrev partiledaren Göran Hägglund tillsammans med partitopparna Maria Larsson och David Lega:

"Alla är lika mycket värda. Från Kristdemokraternas sida har vi varit tydliga med att frågan om sterilisering vid könsbyte kräver noggrann eftertanke och analys. Många transsexuella möts med hat och rädsla, vilket strider mot principen om alla människors lika värde – ledstjärnan för kristen idétradition och därmed för kristdemokraterna. Därför är det vår uppfattning att kraven på sterilisering vid könsbyte bör avskaffas".

På måndagen kom beskedet att Mats Odell lämnar sitt uppdrag som gruppledare för Kristdemokraterna, endast några dagar efter att partiet svängt i frågan om tvångssterilisering vid könsbyte.

Högerfalangens många nederlag ser ut att fortsätta. Men riksdagsledamoten Roland Utbult tycker inte att KD börjat tumma på sina grundvärden.

– Nej jag tycker nog mer att man nu går djupare i analysen och grundligt går igenom innan man fattar ett beslut, säger han till Nyheter24.

Vad säger du om att Mats Odell lämnar sin post som gruppledare?

– Jag hade ju velat att han var kvar, men jag respekterar ett demokratiskt beslut. Han har ju fattat det utefter det underlag som finns.

Vem tror du tar över posten?

– Jag har ju hela tiden förordat Mats Odell, så jag har inget förslag. Men den som tar över får en utmaning i att axla hans mantell. Han har varit en fantastiskt bra gruppledare.

Lägger locket på om tvångssteriliseringarna

Beskedet om Odell kommer tätt inpå partiets svängning om tvångssteriliseringarna, något som de mer värdekonservativa riksdagsledamöterna inte gärna vill kommentera.

– Om det gäller helgens debatt så vill jag inte kommentera alls, jag gör det om några dagar, svarar Annelie Enochsson när Nyheter24 ringer upp.

Roland Utbult menar att frågan är "komplex".

– Jag har hela tiden tyckt att det är obarmhärtigt med steriliseringar men sen kan jag inte kontrollera mer.

Dina partikamrater pratar om "ett tredje kön" - vad säger du om det?

– Konsekvensen av det här blir juridiskt, men det du nämner där får jag hänvisa till vår talesperson i hbtq-frågor, säger han till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Wallenbergsfärens maktbolag Investors justerade substansvärde uppgick till 915 miljarder kronor, en ökning med 12 procent under det första kvartalet. Det motsvarar 299 kronor per aktie.

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.