Oftast är det samma personer som går arbetslösa månad efter månad.
1 av 2
Oftast är det samma personer som går arbetslösa månad efter månad. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Arbetslösheten bland unga fortsätter att drabba samma kommuner år efter år.
2 av 2
Arbetslösheten bland unga fortsätter att drabba samma kommuner år efter år. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Här är det svårast för unga att få jobb

Trots att arbetslösheten bland unga i Sverige är över genomsnittet i EU kvarstår vissa av problemen. Det är alltid i samma kommuner som problemet tycks vara störst, år efter år.


Kommuner som tidigare varit bruksorter är värst drabbade, visar en undersökning som DN har gjort. Detta beror på att de inte kan ställa om sin arbetsmarknad till att matcha dagens förhållanden.

Värmländska Hagfors är en av de kommuner där flest ungdomar är utan jobb. Bland personer mellan 18 och 24 år är nästan 34 procent arbetslösa. Detsamma gäller för kommuner som Ronneby och Bromölla. I Olofström är nära hälften av kommunens ungdomar arbetslösa.

Det är inte bara glesbefolkade kommuner som drabbats. I tätbefolkade städer med en hög andel invandrare är trenden densamma. I Eskilstuna och Landskrona är arbetslösheten bland unga 28 procent.

Undersökningen visar också att det oftast är samma personer som går arbetslösa månad efter månad. En av anledningarna är att ungdomars cv saknar en skolunderbyggnad som arbetsgivare kräver.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.