Ungefär så här såg en manlig neandertalare ut.
1 av 4
Ungefär så här såg en manlig neandertalare ut. - Foto: Nikola Solic/AP/Scanpix
Ett skelett från en neandertalare till höger och ett skelett från en människa till vänster.
2 av 4
Ett skelett från en neandertalare till höger och ett skelett från en människa till vänster. - Foto: Frank Franklin II/AP/Scanpix
Tre benbitar av neandertalare från Vindijagrottan i Kroatien.
3 av 4
Tre benbitar av neandertalare från Vindijagrottan i Kroatien. - Foto: Max Planck/AP/Scanpix
Ett ben från en neandertalare som hittats grottan i byn Neandertal, Tyskland.
4 av 4
Ett ben från en neandertalare som hittats grottan i byn Neandertal, Tyskland. - Foto: Hermann J. Knippertz/AP/Scanpix

Ny forskning: Neandertalardöden inte vårt fel

Ny forskning från Uppsala universitet och Naturhistoriska riksmuseet visar att neandertalmänniskornas öde inte enbart beror på mötet med människan.


Om neandertalare

Neandertalare (Homo neanderthalensis) var en förhistorisk människovarelse med utbredning från och med cirka 350 000 år sedan i Europa och västra delarna av Asien, utdöd i  Europa för cirka 30 000 år sedan, döpt efter dalen Nedandertal i Tyskland, där man fann det första fossilet efter en neandertalare år 1856.

Neandertalaren var ca 160 cm lång, hade framträdande kindben, stora ögonbrynsbågar och stor näsa. Hjärnan var större än hos den moderna människan.

Neandertalarna försvann ungefär samtidigt som människan (Homo sapiens) dök upp i Europa.

Svenska forskare har analyserat DNA från neandertalfossil i norra Spanien och sedan jämfört den med fossiler från neandertalare i resten av Europa. Resultatet från forskningen visade att de neandertalare som levde för mindre än 50 000 år sedan hade en lägre variation i sitt DNA jämfört med de som levde för mer än 50 000 år sedan. Vilket visar att neandertalarna redan höll på att dö ut för 50 000 år sedan, innan människans intåg.

– Det här är en väldigt intressant upptäckt. Vi har arbetat med neandertalare i hundra år och ingen har tidigare sett det här, säger Love Dalén, docent på Naturhistoriska riksmuseet och en av forskarna bakom studien, till Nyheter24.

Forskarnas slutsats är att de drastiska klimatförändringarna under istiden är en orsak till att neandertalarna var nära att dö ut just på grund av att de neandertalare som överlevde bodde långt söderut där det var mycket varmare. Dessa ska sedan återkoloniserats och överlevt ytterligare 10 000 år.

– De neandertalare som är yngre än 48 000 år har lägre frekvenser i DNA. Frekvenserna visar att neandertalarna var väldigt nära släkt med varandra och dessutom var väldigt lika varandra. Jämfört med de som levde för mer än 50 000 år sedan som visar en stor variation i sitt DNA, säger Love Dalén.

En kombination av människans intåg och klimatförändringar är, enligt Love Dalén, den troligaste förklaringen till att neandertalarna dog ut.

– Det kalla klimatet bidrog till behovet att flytta söderut ökade. Väl där konkurrerade människan ut neandertalarna, säger Love Dalén.

DNA
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.