Stockholm

FP-ledamot attackeras av KD: "Hon kör över andra så länge hon får bestämma"

Tuve Skånberg (KD) menar att allianskollegan Barbro Westerholm (FP) är den gemensamma nämnaren för de tillfällen då hans parti blivit överkört.
1 av 3
Tuve Skånberg (KD) menar att allianskollegan Barbro Westerholm (FP) är den gemensamma nämnaren för de tillfällen då hans parti blivit överkört. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Westerholm var med när Folkpartiet valde att rösta med oppositionen i frågan om partnerskap på 90-talet.
2 av 3
Westerholm var med när Folkpartiet valde att rösta med oppositionen i frågan om partnerskap på 90-talet. Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Göran Hägglund har försvarat samarbetet i Alliansen trots frågan om insemination. Samtidigt gror dock missnöjet med övriga regeringspartier bland hans kollegor.
3 av 3
Göran Hägglund har försvarat samarbetet i Alliansen trots frågan om insemination. Samtidigt gror dock missnöjet med övriga regeringspartier bland hans kollegor. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

KD-ledamoten Tuve Skånberg anklagar FP:s Barbro Westerholm för att vilja köra över hans parti. – För mig handlar det om mänskliga rättigheter, säger Westerholm.


Läs mer
Har försökt lyfta frågan tidigare

Redan 2008 ville Barbro Westerholm (FP) få ut sin syn på att regeringen inte alltid behöver vara överens. Tillsammans med nuvarande EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) skrev hon en debattartikel med rubriken "Tillåt fri röstning i samvetsfrågor".

"Vi är i Sverige ovana vid koalitionsregeringar och har en föreställning om att om inte alla beslut tas med konsensus så innebär det att koalitionen spricker. Så är dock inte fallet", skrev dem då.

Det har dock inte hittills fått önskat genomslag.

STOCKHOLM. Efter utspelet om att låta singelkvinnor få rätt till insemination har Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna väckt ont blod hos Kristdemokraterna.

KD-ledamoten Tuve Skånberg går till hård attack mot en av personerna bakom initiativet - Barbro Westerholm (FP). Han menar att hon personligen är "den gemensamma nämnaren" bakom två "överkörningar" av KD. Den förra gången var när man röstade mot regeringen Bildt i frågan om partnerskap på 90-talet, vilket Skånberg inte glömt.

– Bara hon kan få vara med och bestämma är hon villig att köra över andra, säger Skånberg till Nyheter24.

Han menar att regeringen har en överenskommelse att politiken ska samordnas. Men för Barbro Westerholm själv är det mindre viktigt i just dessa frågor.

– För mig handlar det här om mänskliga rättigheter. När det gäller den här typen av frågor som ej påverkar budgeten måste vi kunna bejaka folkviljan. Det parti som inte håller med får reservera sig, säger hon till Nyheter24.

Vad tycker du om att Skånberg pekar ut just dig?

– Han får ha respekt för min åsikt precis som jag respekterar andras. Men finns det en majoritet bakom min ståndpunkt ser jag inget problem med att min går igenom.

Westerholm menar också att vi i Sverige måste vänja oss vid att ha en koalitionsregering där partier ibland "körs över" i vissa frågor. Hon tror dock inte att förtroendet mellan partierna i regeringen kommer att försämras.

– Det finns många andra frågor där vi är helt överens, till exempel om vård av papperslösa, säger hon.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.