Sverigedemokratern Leif Johansson har närmare en miljon i skulder.
1 av 3
Sverigedemokratern Leif Johansson har närmare en miljon i skulder. - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
SD-politikern Leif Johansson funderar på att avgå om han inte har kvar förtroendet.
2 av 3
SD-politikern Leif Johansson funderar på att avgå om han inte har kvar förtroendet. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
 Moderaten Kenneth Isaksson hävdar att Radiotjänst borde veta att han inte har en teve hemma. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
3 av 3
Moderaten Kenneth Isaksson hävdar att Radiotjänst borde veta att han inte har en teve hemma. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

SD-politiker jagas av fogden för miljonskuld

Kommunpolitikerna struntar i skatten, tv-avgiften och inkassokraven. Här är de värsta smitarna.


Därför hamnar du hos fogden

Betalas inte skatten i tid skickar Skatteverket ut ett betalningskrav. Privatpersoner kan ha en skatteskuld upp till 2000 kronor och företag kan ha en skatteskuld upp till 10 000 kronor innan Skatteverket skickar ut betalningskravet. Om den skyldige inte betalar innan angivet datum skickas ärendet vidare till Kronofogden. Det sker i regel efter 1.5 månad. 

Skickas ärendet till Kronofogden finns en angiven tid för när skulden ska betalas eller bestridas för att förhindra en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Om skulden inte betalas eller bestrids innan angivet datum kommer Kronofogden att fastställa om skulden är riktigt eller ej.

En anmärkning hos Kronofogden finns kvar i tre år för privatpersoner och för företag finns anmärkningen kvar i fem år.

Fler skuldsatta politiker

SD-politikerna Kent Jansson och Dennis Ek jagas av Kronofogden för sina omfattande skulder. Totalt har Jansson mer än 400 000 kronor i bland annat obetald skatt och skulder till privata fordringsägare, medan Dennis Eks skuld är på över 200 000 kronor. Läs mer om skulderna här.

BORÅS/KRAMFORS/. Sverigedemokraten Leif Johansson har närmare 950 000 kronor i skulder till kronofogden. Enligt uppgifter är det skulder uppdelat på tre företag varav ett av dem har skulder på 900 000 kronor.

– Det handlar om att jag har haft firma ihop med en person som avlidit och nu har jag fått ta över alla skulder, säger Leif Johansson, SD-ledamot i kommunfullmäktige Borås, till Nyheter24.

Hur går det ihop med ditt uppdrag som politiker? Går det att ha kvar förtroendet?

– Ja, annars får jag väl avgå. Men jag håller på med en skuldsanering nu.

Men det är inte bara SD-politiker som har mycket stora oreglerade skulder. Moderaten Kenneth Isaksson, som både är ledamot i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige från Robersfors, har likt moderatkollegor som Cecilia Stegö Chilò, som tvingades avgå, och Tobias Billström, som kunde sitta kvar, problem med obetalada teveavgifter.

- De där uppe i Kiruna (Radiotjänst) accepterar inte att man är utan teve då det verkar som man måste betala avgiften oavsett. Jag har inte haft teve på fyra månader, säger Kenneth Isaksson till Nyheter24.

Men har du anmält till dem att du inte har teve då?

– Nej, det har jag inte. Jag har inte pratat med dem men jag tycker ändå med dagens teknik att man ska kunna kolla vilka som ser på teve eller inte.

Totalt har M-politikern över 100 000 i skulder. Bland annat till Bonniers tidskrifter och Alektum Finans (Mr Music AB).

– Jag har svarat på frågor på internet och då skickar de en tidning eller några jävla tabletter till mig. Och det är ju skitsvårt att stoppa det där. Det här har de satt i system, säger Kenneth Isaksson.

V-politiker struntade i teve-avgiften

En annan kommunpolitiker som jagas av fogden är vänsterpartisten Anita Johansson från Kramfors. Totalt har hon över 400 000 kronor i skulder och likt M-politikern handlar det delvis om tevelicensen, men också om inkassoavgifter på närmare 200 000 kronor.

Nyheter24 har utan framgång sökt Anita Johansson för en kommentar.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.