Saudiarabiens prins Khaled, tillika försvarsminister - en av de som svenska myndigheter varit i kontakt med om fabriken.
1 av 5
Saudiarabiens prins Khaled, tillika försvarsminister - en av de som svenska myndigheter varit i kontakt med om fabriken. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Redan 2005 skrevs ett militärt samarbetsavtal under med Saudiarabien.
2 av 5
Redan 2005 skrevs ett militärt samarbetsavtal under med Saudiarabien. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Reinfeldt talade om parlamentarisk insyn i frågan om vapenfabriken i Saudiarabien. Men Exportkontrollrådet har inte haft något med affären att göra.
3 av 5
Reinfeldt talade om parlamentarisk insyn i frågan om vapenfabriken i Saudiarabien. Men Exportkontrollrådet har inte haft något med affären att göra. - Foto: Faksimil från SVT
Andreas Ekman Duse hävdar att det inte är ISP:s roll att sitta med när säljare och köpare möts.
4 av 5
Andreas Ekman Duse hävdar att det inte är ISP:s roll att sitta med när säljare och köpare möts. - Foto: Tobias Lundgren / SCANPIX
När han sedan får se bevisen på att han deltog i mötet säger han att han kallades dit av försvarsdepartementet ocb "deltog i detta möte på uppdrag av försvarsdepartementet för att förklara hur svensk exportkontroll fungerar. Det har ingenting med själva,
5 av 5
När han sedan får se bevisen på att han deltog i mötet säger han att han kallades dit av försvarsdepartementet ocb "deltog i detta möte på uppdrag av försvarsdepartementet för att förklara hur svensk exportkontroll fungerar. Det har ingenting med själva, - Foto: Tobias Lundgren / SCANPIX

Tillsynsmyndigheten deltog i förhandlingarna om hemliga vapenfabriken

Generaldirektörens lögn avslöjas av de hemliga dokumenten som visar när mötet ägde rum.


Försvarsministern lägger locket på

Den moderate försvarsministern Sten Tolgfors vägrar kommentera uppgifterna om den hemliga vapenfabriken. Han vill heller inte kommentera om varför generaldirektören Andreas Ekman Duse kallades till förhandlingarna om vapenfabriken.

På sin blogg skrev han dock ett inlägg under tisdagen där han delvis förklarade varför.

"Ekots uppgifter idag omfattas till betydande del av utrikessekretess och jag är därmed förhindrad att vare sig bekräfta eller dementera dem. Sekretess råder oavsett vad som sägs i media."

Läs hela inlägget här.

STOCKHOLM. Den myndighet som självständigt ska pröva alla fall av vapenexport från Sverige - ISP - (Inspektionen för strategiska produkter) deltog i möten om den hemliga vapenfabriken i Saudiarabien.

Av sekretesstämplade mötesprotokoll som Sveriges Radios Ekot tagit del av framgår att ledningen för ISP var involverad vid förhandlingarna.

Detta trots att de själva berättar att tjänstemännen på ISP inte får delta i förhandlingar och hjälpa till vid exportaffärer.

– Då skulle man blanda ihop sina roller. Vi har ju en uppgift att vara kontrollerande, säger Jan Erik Lövgren, vice generaldirektör på ISP, till Sveriges Radio.

Dokumenten avslöjar lögnen

Men de hemliga dokumenten avslöjar att myndigheten trots allt var inblanadade vid förhandlingarna med Saudiarabien. ISP:s högste chef, generaldirektören Andreas Ekman Duse, var med vid möten om den vapenfabrik som Sverige och myndigheten FOI planerar att hjälpa den saudiarabiska regimen att bygga.

Men innan Sveriges Radio Ekot avslöjar att de har bevis för att generaldirektören var med på mötet, får han frågan om han som högste chef får sitta med vid förhandlingar mellan säljare och köpare.

– Vår roll är inte att sitta med när säljare och köpare möts, nej, säger Andreas Ekman Duse.

Men det hemliga protokollet daterat till den 26 juni 2008 visar att Andreas Ekman Duse visst deltar i ett möte med den saudiska generalen Nasser, den tänkte köparen, och FOI, den tänkta säljaren. Men trots bevisen har generaldirektören en annan tolkning.

– Jag kallades dit av försvarsdepartementet och deltog i detta möte på uppdrag av försvarsdepartementet för att förklara hur svensk exportkontroll fungerar. Det har ingenting med själva, eventuella affärer att göra, säger han till Sveriges Radio.

Exportkontrollrådet: "Vi har inget med detta att göra"

När statsministern Fredrik Reinfeldt pressades av media under tisdagen om den hemliga vapenfabriken talade han om parlamentarisk insyn i frågan. Men enligt Exportkontrollrådet, det enda parlamentariska insynsråd som är aktuellt, har man inte haft något med affären att göra.

– Exportkontrollrådet har över huvud taget inte haft något att göra med detta. Det är regeringen som slutit en MOU, ett samarbetsavtal med Saudiarabien. Vår uppgift är att ge tillstånd till svenska företag att exportera exempelvis vapen till andra länder, sa ledamoten Lars Johansson (S), till Nyheter24 då och fortsatte:

– Den här frågan hör inte hemma hos oss utan det är regeringen som är ansvarig.

/
FOI
/
/
/
ISP
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!