1 av 2
- Foto: Mani Maserrat-Agah
2 av 2
- Foto: Mani Maserrat-Agah

Katarina Wennstam: "En man som misshandlar kostar miljoner"

Nyheter24 pratar kvinnovåld och synen på manlighet och författaren Katarina Wennstam.


FN om våld mot kvinnor

Enligt FN är våld mot kvinnor: ”varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor, samt hot om sådana handlingar, tvång eller godtyckligt frihetsberövande, vare sig det sker i det offentliga eller privata livet”.

Världshälsoorganisationen, WHO, definierar mäns våld mot kvinnor som ett folkhälsoproblem och en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Flera studier visar att det fysiska, psykiska och sexuella våld som kvinnor och flickor utsätts för världen över är en av de största globala hälsofarorna.

I Sverige mördas varje år i snitt 17 kvinnor av sina respektive män och tiotusentals fall av misshandel anmäls varje år. Men Brottsförebyggande rådet, BRÅ, uppskattar trots det att endast 25 procent av alla misshandelsfall som anmäls. Statistik visar att det män står för 94 procent av allt våld i parrelationer. Utvecklingen går inte så snabbt i rätt riktning som man kan hoppas.

- Alla som arbetar med det här måste lära sig att titta inåt och konfronteras med sina egna fördomar, säger Katarina Wennstam, journalist och författare till bland annat reportageböckerna ”Flickan och skulden” och ”En riktig våldtäktsman”. Katarina Wennstam är just nu aktuell med boken Svikaren, om våld, intolerans och bilden av manlighet i sportens värld.

Våld mot kvinnor omdefinieras, bortförklaras och bagatelliseras. Katarina Wennstam anser att det måste visas en större förståelse för den misshandlade kvinnan och att det är viktigt att komma ihåg att en misshandel inte kommer plötsligt, utan att det rör sig om en normaliseringsprocess. Hon tycker dock inte att det är något fel på lagtexterna. Däremot att det finns en acceptans för mäns beteenden som Katarina Wennstam menar bygger på en abnorm bild av män och mäns sexualitet, vilken har sin grund i myter som att män inte skulle kunna kontrollera sig och liknande.

- De flesta som sitter på maktpositioner i dag är män. Ingen kan tro att de här föreställningarna går att tvätta bort snabbt efter tusentals år av patriarkal samhällsordning. Det kommer att ta tid, säger hon.

Vad krävs för att våld i nära relationer ska tas på ännu större allvar?

- Det är svårt att konfrontera sig själv och sina föreställningar kring manlighet. Men bryr man sig inte om kvinnors och barns lidande kanske man i alla fall bryr sig om pengar. Det finns forskning som visar att en enda man som misshandlar sin partner kostar samhället miljoner, bland annat för sjukvårdskostnader och kostnader för rättsprocesser.

Tror du att det hjälper med hårdare straff?

- Nej, det tror jag inte. Däremot är det viktigt att den dömda mannen får behandling och terapi så att han inte misshandlar någon igen.

Katarina Wennstam berättar att hon i sitt arbete sett hur mäns våld mot kvinnor omges av föreställningar kring hur män fungerar. Uppfattningar som tjänar till att befria förövaren från ansvar eller förmildra omständigheter. Ett resonemang som enligt Katarina Wennstam snarare visar ett slags förakt mot män – som om alla män skulle bete sig på det viset och att det är normalt.

- Det tankesättet bygger på helt vansinniga fördomar om män. För de flesta män misshandlar och dödar inte sin partner. Däremot finns det ett tyst medgivande och ett slags ursäktande kring mäns beteende. I grunden handlar det om en spegling av samhällets syn på manlighet.

FN
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.