1 av 3
- Foto: Hassan Ammar/Ap/Scanpix
Fredrik Reinfeldt och flera andra statsråd gav FOI klartecken till projektavtalet om vapenfabriken, enligt Ekots nya avslöjande.
2 av 3
Fredrik Reinfeldt och flera andra statsråd gav FOI klartecken till projektavtalet om vapenfabriken, enligt Ekots nya avslöjande. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Försvarsminister Sten Tolgfors har under veckan gett tvetydiga besked om fabriksplanerna.
3 av 3
Försvarsminister Sten Tolgfors har under veckan gett tvetydiga besked om fabriksplanerna. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX

Reinfeldt gav klartecken till vapenfabriken

Trots tidigare besked avslöjas det nu att en lång rad statsråd var med och tog det kontroversiella beslutet.


Tidslinje - vapenfabriken

November 2005: Ett militärt samarbetsavtal undertecknas med Saudiarabien av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Socialdemokraternas agerande KU-anmäldes då av Folkpartiets Birgitta Ohlsson och Allan Widman.

Juli 2007: Efter två saudiska besök tidigare under året lämnar FOI ett anbud på en förstudie om hur fabriken ska byggas. Saudiarabien tackar ja samma dag.

Mars 2008: Oro på regeringskansliet sedan Saudiarabiens prins Khaled skickat ett brev och klagat på att fabriken drar ut på tiden. På försvarsdepartementet diskuterar man hur man kan "reparera situationen i Saudiarabien".

Januari 2009: Ett "FOI-bolag" bildas med namnet Swedish Security Technology and Innovation, SSTI. På pappret är det fristående men har tydliga kopplingar till FOI. Detta görs för att saudierna vill att FOI ska leda arbetet men för att regeringen samtidigt inte vill att myndigheten ska vara inblandad på pappret.

Maj 2010: Medarbetaren på FOI som driver SSTI lämnar myndigheten och lösningen med SSTI överges.

Februari 2012: Förhandlingar pågår fortfarande. Enligt Ekots källor planeras inom kort ett nytt besök av FOI-experter till Saudiarabien.

Hela tidslinjen och tillhörande dokument finns på Sveriges Radios hemsida.

STOCKHOLM. Det var regeringen Reinfeldt som gav klartecknet till Totalförsvarets forskningsinstitut att skriva ett avtal med Saudiarabien om den omtalade vapenfabriken. Det visar nya avslöjanden från Sveriges Radios Ekot.

Enligt kanslisekreteraren på försvarsdepartementet närvarande en lång rad statsråd på det sammanträde där beslutet togs. Fredrik Reinfeldt (M) var ordförande. Med på mötet fanns även Mats Odell (KD), Lars Leijonborg (FP), Maria Larsson (KD), Andreas Carlgren (C), Göran Hägglund (KD), Gunilla Carlsson (M), Anders Borg (M), Cecilia Malmström (FP), Nyamko Sabuni (FP), Tobias Billström (M), Sten Tolgfors (M) och Ewa Björling (M).

Försvarsminister Tolgfors har de senaste dagarna försökt tona ned regeringens roll i skandalerna kring vapenfabriken som planeras i Saudiarabien. I SVT:s Aktuellt fick han förklara vad han menade när han skrev i en debattartikel att regeringspartierna är överens om att inte bygga någon fabrik.

Reporter: Du har i dag också skrivit att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon vapenfabrik i Saudiarabien. När träffade ni den överenskommelsen?

– Det förs ständiga diskussioner kring detta, svarade Sten Tolgfors.

Jan Björklund kände inte till det i går. Är det någon överenskommelse som ni har träffat i dag?

– Det har förekommit oerhört mycket spekulativa uppgifter i media de senaste dagarna. Det är knappt man hinner kommentera dem alla.

Men beslutet om, när regeringspartierna blev överens om att det inte ska byggas någon fabrik i Saudi, det kom i dag?

– Den frågan har då, vill jag vara tydlig med, inte varit aktuell, för det finns inga sådana avtal, svarade Sten Tolgfors.

/
/
/
/
FOI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!