Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reinfeldt gav klartecken till vapenfabriken

- 09/03/2012, 13:23 -
1 av 3

Hassan Ammar/Ap/Scanpix

Fredrik Reinfeldt och flera andra statsråd gav FOI klartecken till projektavtalet om vapenfabriken, enligt Ekots nya avslöjande.
2 av 3

Fredrik Reinfeldt och flera andra statsråd gav FOI klartecken till projektavtalet om vapenfabriken, enligt Ekots nya avslöjande.

Bertil Ericson / SCANPIX

Försvarsminister Sten Tolgfors har under veckan gett tvetydiga besked om fabriksplanerna.
3 av 3

Försvarsminister Sten Tolgfors har under veckan gett tvetydiga besked om fabriksplanerna.

Hassan Ammar / AP / SCANPIX

Trots tidigare besked avslöjas det nu att en lång rad statsråd var med och tog det kontroversiella beslutet.

STOCKHOLM. Det var regeringen Reinfeldt som gav klartecknet till Totalförsvarets forskningsinstitut att skriva ett avtal med Saudiarabien om den omtalade vapenfabriken. Det visar nya avslöjanden från Sveriges Radios Ekot.

Enligt kanslisekreteraren på försvarsdepartementet närvarande en lång rad statsråd på det sammanträde där beslutet togs. Fredrik Reinfeldt (M) var ordförande. Med på mötet fanns även Mats Odell (KD), Lars Leijonborg (FP), Maria Larsson (KD), Andreas Carlgren (C), Göran Hägglund (KD), Gunilla Carlsson (M), Anders Borg (M), Cecilia Malmström (FP), Nyamko Sabuni (FP), Tobias Billström (M), Sten Tolgfors (M) och Ewa Björling (M).

Försvarsminister Tolgfors har de senaste dagarna försökt tona ned regeringens roll i skandalerna kring vapenfabriken som planeras i Saudiarabien. I SVT:s Aktuellt fick han förklara vad han menade när han skrev i en debattartikel att regeringspartierna är överens om att inte bygga någon fabrik.

Reporter: Du har i dag också skrivit att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon vapenfabrik i Saudiarabien. När träffade ni den överenskommelsen?

– Det förs ständiga diskussioner kring detta, svarade Sten Tolgfors.

Jan Björklund kände inte till det i går. Är det någon överenskommelse som ni har träffat i dag?

– Det har förekommit oerhört mycket spekulativa uppgifter i media de senaste dagarna. Det är knappt man hinner kommentera dem alla.

Men beslutet om, när regeringspartierna blev överens om att det inte ska byggas någon fabrik i Saudi, det kom i dag?

– Den frågan har då, vill jag vara tydlig med, inte varit aktuell, för det finns inga sådana avtal, svarade Sten Tolgfors.