- Foto: Foto: Erik Johansen/Scanpix

Snabbklippta barnprogram får varningstext

Snabba, blinkande och färgglada tv-klipp ökar risken för koncentrationssvårigheter bland barn. En amerikansk undersökning visade att 4-åringar direkt efter att de sett det animerade Nickelodeon-programmet Svampbob Fyrkant fått svårt att koncentrera sig.


Utbudet av barnprogram ökar och hur produktionerna påverkar barnen diskuteras nu på nytt. Psykologer vid University of Virginia har genomfört ett test för att se hur olika barnprogram påverkar barn. Resultatet blev att efter bara nio minuter barnprogramstittande i högt tempo kunde barnen inte sitta stilla och utföra enkla uppgifter, uppger USA Today.

Nu vill man sätta varningstexter i början av ett barnprogram för att göra föräldrarna uppmärksamma på att programmet kan orsaka koncentrationssvårigheter. Emma Kronqvist, programchef på SVT, vill inte avfärda de nya rönen men säger att det inte är aktuellt med några svenska varningstexter i nuläget.

- Nej, det har vi inte och det kommer vi heller aldrig att ha. Vi är noggrana och ser till att inte köpa in något material som kräver varningstexter, säger hon och fortsätter:

- Jag skulle inte säga att jag blir orolig av den här forskningen. Jag blir mer intresserad av att få veta mer, jag åker ofta på mässor och går på föredrag där man tar del av ny forskning, säger Emma Kronqvist.

Inga klagomål har heller rapporerats till SVT:s ombudsman från föräldrar som anser att barnprogrammen haft för högt klippningstempo eller varit för skrikigt. 

/
/
/
/
/
SVT
/
TV
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!