Onsdag 1 Dec
Stockholm

Oppositionen vill genomföra Rädda Barnens krav

Vänsterpartiet gick ett steg längre och föreslog 200 kronor samt ytterligare 200 kronor extra när barnet fyllt 13 år. Riksdagsledamoten Wiwi-Anne Johansson (V) vill gärna höja ytterligare.
1 av 3
Vänsterpartiet gick ett steg längre och föreslog 200 kronor samt ytterligare 200 kronor extra när barnet fyllt 13 år. Riksdagsledamoten Wiwi-Anne Johansson (V) vill gärna höja ytterligare. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Rädda Barnen presenterar på onsdagen sin rapport om barnfattigdomen i Sverige. Den visar att 13 procent av alla barn i landet lever i fattigdom.
2 av 3
Rädda Barnen presenterar på onsdagen sin rapport om barnfattigdomen i Sverige. Den visar att 13 procent av alla barn i landet lever i fattigdom. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill att partiet fortsätter driva frågan om höjt underhållsstöd. I höstens budget föreslog partiet en höjning med 150 kronor i månaden.
3 av 3
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill att partiet fortsätter driva frågan om höjt underhållsstöd. I höstens budget föreslog partiet en höjning med 150 kronor i månaden. Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX

Rädda Barnens nya rapport visar att barnfattigdomen ökar. Oppositionen fortsätter lägga förslag och regeringen klagar på rapportens siffror.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Måste involvera ett flertal politikområden"

I samband med rapporten skriver Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin och Agneta Åhlund, chef för organisationens Sverigeprogram, på SvD Brännpunkt.

"Det finns inga enkla lösningar på komplicerade problem, och åtgärder mot barnfattigdom måste involvera ett flertal politikområden. Men fokus måste alltid vara på barnet som säger 'Jag säger alltid att jag inte vill följa med när kompisarna gör saker som kostar'", skriver dem.

Läs hela debattartikeln här.

SVERIGE. De rödgröna partierna i riksdagen har ofta fått kritik, inte minst från regeringen, för att bara kritisera utan att komma med konkreta förslag . När det gäller barnfattigdomen och de krav som Rädda Barnen själva ställer i en ny rapport har Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet dock med åtgärderna i sina budgetmotioner.

Det handlar bland annat om att höja underhållsstödet som bara höjts med 100 kronor sedan 1997 och därmed urvattnats av inflation. Miljöpartiet föreslog en höjning med 150 kronor i månaden från 2012, ett förslag de kommer fortsätta att ha med i budgeten.

– Det är en självklarhet, säger språkröret Gustav Fridolin (MP) till Nyheter24.

Krävs det inte en större höjning än så?

– Det är ett första steg men det är klart att det krävs mer. Vi är vid vårt budgetförslag ännu, nu har rapporten precis kommit och vi ska ha samtal med Rädda Barnen.

Vänsterpartiet föreslog i sin budget i höstas en höjning med 200 kronor generellt och sen ytterligare 200 kronor efter att barnet fyllt 13 år.

– Vi kommer givetvis stå kvar vid det och jag skulle gärna se en ytterligare höjning, säger riksdagsledamoten Wiwi-Anne Johansson (V), till Nyheter24.

Även det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, vill höja underhållsstödet och hade en höjning på 100 kronor i månaden i sin höstbudget. Samtidigt har frågan inte varit särskilt prioriterad under S regeringsår på 2000-talet. Enligt partisekreteraren Carin Jämtins (S) svar till TT finns det inga planer på att höja basbeloppen i föräldraförsäkringen trots att S varit det parti som kanske talat mest om barnfattigdomen i debatter det senaste året.

"Varje gång en förälder utförsäkras hamnar barn i fattigdom"

Den nya rapporten "Barnens ekonomiska utsatthet 2012" visar att 28 000 fler barn lever i fattigdom i Sverige jämfört med förra året. Totalt handlar det om 13 procent av alla svenska barn, eller 248 000.

– Det är politik som skapat detta. Varje gång en förälder utförsäkras hamnar ett antal barn till i fattigdom, säger Fridolin.

Regeringen ifrågasätter rapporten

Från regeringens sida är man dock kritisk till Rädda Barnen och de siffror som presenteras.

– Regeringen har gjort ganska mycket under 2010-2012 som inte finns med i Rädda Barnens rapport som baseras på data från 2009. Exempelvis flerbarnstillägget och höjt bostadsbidrag, säger finansminister Anders Borgs (M) pressekreterare Daniel Valiollahi till Nyheter24.

Han hävdar också att andra åtgärder, såsom skattesänkningar, gjort att fler kommit ut i arbete och på så sätt minskat barnfattigdomen. Om några av Rädda Barnens förslag kommer att finnas med i höstens budgetproposition är dock för tidigt att säga.

– Hur det skulle kunna se ut framöver är inget vi kan säga nu utan nu följer diskussioner och förhandlingar fram till budgetförslaget i september, säger Valiollahi.

Kommentera
Kopiera länk
Dela