Pär Johansson är grundare och ledare för teatern och har enligt föräldrarna varit utsatt för en häxjakt.
1 av 2
Pär Johansson är grundare och ledare för teatern och har enligt föräldrarna varit utsatt för en häxjakt. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
De folkkära skådespelarna kommer tjäna 580 kronor mer per föreställning när ”Trollkarlen från Oz” sätts upp.
2 av 2
De folkkära skådespelarna kommer tjäna 580 kronor mer per föreställning när ”Trollkarlen från Oz” sätts upp. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Glada Hudik-teatern får lönelyft efter kritiken: "Men pengar är inte allt"

Skådespelarna i teatergruppen får ett rejält lönelyft - men det är andra värden som spelar större roll, hävdar "Ica-Jerrys" mamma.


Glada Hudik-teatern

Teatern grundades 1996 av Pär Johansson i Hudiksvall. Ensemblen består av förståndshandikappade vuxna.

En av de mest kända är Mats Melin som spelar Jerry i ICA-reklamen.

2009 medverkade de i Allsång på Skansen. Över 170 000 åskådare har sett föreställningen Elvis som gått upp i ett flertal städer runt om i Sverige.

År 2011 kom filmen Hur många lingon finns det i världen? som bygger på Glada Hudik-teaterns historia.

Föreställningen ”Trollkarlen från Oz” kommer inte sättas upp förrän tidigast år 2014.

HUDIKSVALL. De folkkära skådespelarna i Glada Hudik-teatern får ett rejält lönelyft från kommunen när ”Trollkarlen från Oz” sätts upp. Men enligt föräldrarna till de förståndshandikappade skådespelarna spelar pengarna mindre roll. De handlar i stället om vad teatern har gjort för deras liv.

– Det är inte pengarna som är allt och varken jag eller Mats hade några problem med det som var förut heller. Men vill de betala mer än så säger vi inte nej tack, säger Monica Melin, mamma till Mats "Ica-Jerry" Melin, till Nyheter24.

Löneförhöjning med 580 kronor

I stället för de tidigare 920 kronorna höjs lönen till 1 500 kronor per föreställning. Enligt Sveriges Radio har kommunen haft samtal med Försäkringskassan och Teaterförbundet om ersättningen.

Utöver lönen får skådespelarna 5 000 kronor per år till fortbildning och kompetensutveckling som till exempel sånglektioner och studiebesök. Tidigare i höstas fick teatergruppens ledare - Pär Johansson - utstå svidande kritik då SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att han blev rik på teatersuccén.

Men granskningen sågades av föräldrarna som tyckte att programmet visade en felaktig bild och inte brydde sig om vad Pär Johansson gjort för deras barn.

– De (Uppdrag granskning) säger att de bryr sig om de funktionshindrade men det gör de inte ett dugg. Jag vet att de har påverkats av det här och mår dåligt nu, sa Monica Melin till Nyheter24 då.

"Vi vet vad Pär betyder för våra barn"

Efter granskningen gick man samman och startade en föräldrargrupp som hade möte så sent som i söndags.

– Nu kan vi protestera om det går snett med något. Vi vet vad Pär betyder för våra barn. Vi vill inte att han försvinner, säger Monica Melin.

Hon tycker inte heller att Uppdrag Gransknings program gav någonting i efterhand. Och om något har förändrats, förutom att lönen har blivit bättre, vet hon inte heller. Några månader efter granskningen mår Mats Melin och de andra skådespelarna mycket bättre, hävdar Monica Melin. Och i helgen hade de premiär på sin jubileumskonsert (15 år) i Kulturhuset.

– Han mår bra. Han tycker det är jättekul att de sätter upp konserten. Premiären var som ett genrep inför en stor turné som de ska åka runt med nu.

Öppnar upp för comeback som "Ica-Jerry"

I samband med uppståndelsen i höstas kunde Nyheter24 avslöja att "Ica-Jerry" skulle sluta spela in reklamfilmer. Men trots att han gjorde sina sista inspelningar innan jul så kan det bli en sensationell comeback i rutan - om Ica vill.

– Han har inte sagt något till mig men vad jag hörde så är han sugen igen. Men först skulle det vara en lång paus, säger Monica Melin.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.