Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler och fler pappor får förlossningsdepression

- 19/03/2012, 17:33 -
1 av 2

Hasse Holmberg/Scanpix

2 av 2

Hasse Holmberg/Scanpix

Depression hos män efter förlossning blir allt vanligare. Enligt en ny rapport från Eastern Virginia Medical School i USA (EVMS) drabbas lika många män som kvinnor.

Att kvinnor löper stor risk att drabbas av depression i samband med att de får barn är välkänt. Men män påverkas också av förändringen. Depressionen beror ofta på oron över ett stort ansvar både för barnet och mamman samt relationen och ekonomin.

Cirka tre av tio män drabbas av någon typ av "pappadepression". De tre vanligaste symtomen är kroppsliga smärtor, risktagande beteende, vrede och agressivitet visar kartläggningen från EVMS.

Depressionsprognosen är dock i de flesta fall god och man kan oftast bli besvärsfri om man söker professionell hjälp. Problematiken ligger i att män ofta leder sig själva in i antingen ett tablett- eller alkoholmissbruk. Något som lett till att våldsbrott i hemmet ökat i anslutning till förlossningen.

I en svensk utredning som gjordes av Akademiska Sjukhuset i Uppsala såg även Wolfgang Rutz, psykiatriker, att pappadepressionenerna blir vanligare.

- Särskilt bland de yngre och de i övre medelåldern. De får aldrig någon identitet, eller så tappar de den.

Det är tydligt att män inte kommunicerar sin förtvivlan och i stället blir utagerande. Enligt Vårdguiden försöker man uppmärksamma pappadepression och nå ut till de som behöver hjälp. Forskarna menar att det är viktigt att män slutar se sig själva som svaga för att de behöver hjälp.

Enligt Wolfgang Rutz är det just rädslan för att erkänna att de behöver hjälp som lett till män är mer benägna att ta sitt liv också när det kommer till pappadepressioner.

- Ja, det är oftast inte så att de tänker igenom sitt liv och beslutar sig för att ta det. Man gör det bara. Det är inte av fri vilja utan en tvingande lösning. Man ser sig enbart som en belastning. Så förmörkat har sinnet blivit av depressionen, menar Wolfgang Rutz.