1 av 2
- Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
- Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Fler och fler pappor får förlossningsdepression

Depression hos män efter förlossning blir allt vanligare. Enligt en ny rapport från Eastern Virginia Medical School i USA (EVMS) drabbas lika många män som kvinnor.


Om Pappadepression

Pappadepression är främst känt hos kvinnor, men drabbar även män. Cirka tre av tio lider av en så kallad pappadepression efter födseln.

Män uppvisar och talar oftare om kroppsliga symtom som trötthet, sömnlöshet, rastlöshet eller viktförändring. De kan vara irriterade och arga istället för att känna sig nedstämda och är ofta omedvetna om att de är deprimerade. Även omgivningen och vårdpersonal missar ofta detta, vilket leder till att mäns depression oftare förblir obehandlad och i värsta fall leder till självmord eller utåtriktat våld.

Källa: Akademiska Sjukhuset,Vårdguiden.se

Att kvinnor löper stor risk att drabbas av depression i samband med att de får barn är välkänt. Men män påverkas också av förändringen. Depressionen beror ofta på oron över ett stort ansvar både för barnet och mamman samt relationen och ekonomin.

Cirka tre av tio män drabbas av någon typ av "pappadepression". De tre vanligaste symtomen är kroppsliga smärtor, risktagande beteende, vrede och agressivitet visar kartläggningen från EVMS.

Depressionsprognosen är dock i de flesta fall god och man kan oftast bli besvärsfri om man söker professionell hjälp. Problematiken ligger i att män ofta leder sig själva in i antingen ett tablett- eller alkoholmissbruk. Något som lett till att våldsbrott i hemmet ökat i anslutning till förlossningen.

I en svensk utredning som gjordes av Akademiska Sjukhuset i Uppsala såg även Wolfgang Rutz, psykiatriker, att pappadepressionenerna blir vanligare.

- Särskilt bland de yngre och de i övre medelåldern. De får aldrig någon identitet, eller så tappar de den.

Det är tydligt att män inte kommunicerar sin förtvivlan och i stället blir utagerande. Enligt Vårdguiden försöker man uppmärksamma pappadepression och nå ut till de som behöver hjälp. Forskarna menar att det är viktigt att män slutar se sig själva som svaga för att de behöver hjälp.

Enligt Wolfgang Rutz är det just rädslan för att erkänna att de behöver hjälp som lett till män är mer benägna att ta sitt liv också när det kommer till pappadepressioner.

- Ja, det är oftast inte så att de tänker igenom sitt liv och beslutar sig för att ta det. Man gör det bara. Det är inte av fri vilja utan en tvingande lösning. Man ser sig enbart som en belastning. Så förmörkat har sinnet blivit av depressionen, menar Wolfgang Rutz.

/
/
/
/
/
Senaste nytt

Källor: Parter delvis överens om vapenvila

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig

Att arbeta på Systembolaget innebär ett stort ansvar då personalen i kassan varje dag måste hålla stenkoll på att ingen som handlar är under 20 år. Men vad händer då om det råkar hända?

Så påverkas Sveriges värnpliktiga av Nato

Snart är Sverige fullvärdig medlem i Nato. Vad betyder det för de tusentals unga svenskar som gör eller har gjort sin värnplikt? Vi reder ut några frågor med Pliktverket och Försvarsmakten.

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Oljebolaget Gunvor, med den svenske grundaren Torbjörn Törnqvist i spetsen, erkänner att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt.

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.

Tyresö: Polisen rapporterar om kontroll person / fordon

1 timme sedan
"Polis kontrollerar tre unga personer invid en förskola i Bollmora. Det ser ut som om de tre personerna beter sig underligt.", skriver polisen på sin hemsida.