På William Hahnes facebook pågår konflikten helt öppet.
1 av 5
På William Hahnes facebook pågår konflikten helt öppet. - Foto: ROBBAN ANDERSSON / XP / SCANPIX
Mikael Jansson var partiledare mellan 1995-2005, innan Jimmie Åkesson tog över makten.
2 av 5
Mikael Jansson var partiledare mellan 1995-2005, innan Jimmie Åkesson tog över makten. - Foto: Riksdagen
Mikael Jansson, i mitten, ger sitt stöd till Gustav Kasselstrand som SD-ledningen vill få bort från ordförandeposten i SDU.
3 av 5
Mikael Jansson, i mitten, ger sitt stöd till Gustav Kasselstrand som SD-ledningen vill få bort från ordförandeposten i SDU. - Foto: Dan Hansson / SCANPIX
Paula Bieler utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Enligt källor till Nyheter24 är hon ivrigt påhejad av flera inflytelserika personer i moderpartiets innersta krets.
4 av 5
Paula Bieler utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Enligt källor till Nyheter24 är hon ivrigt påhejad av flera inflytelserika personer i moderpartiets innersta krets. - Foto: Montage. The Studio / SCANPIX
Kent Ekeroths facebookattack på William Hahnes facebooksida är ett tydligt tecken på att konflikterna inom SD och SDU nu har kommit upp till ytan.
5 av 5
Kent Ekeroths facebookattack på William Hahnes facebooksida är ett tydligt tecken på att konflikterna inom SD och SDU nu har kommit upp till ytan. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Åkessons rival om SDU-bråket: "Han kan bli ny partiledare"

Sverigedemokraternas före detta partiledare om falangstriden inom partiet. Ger sitt stöd till uppstickaren Gustav Kasselstrand: "SDU står för sig själva".


Frågan som splittrar SD

När Kasselstrand och Hahne gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat var det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD.

Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

Här är "kuppmakarna"

Enligt mycket säkra källor till Nyheter24 ligger den absoluta toppen inom Sverigedemokraterna bakom "kuppen" mot SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.

Förutom Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon och SD-toppen Mattias Karlsson stöds Paula Bieler av Ted Ekeroth, tvillingbror till riksdagsmannen Kent Ekeroth. Men även Erik Almqvist, partistyrelsemedlemen Pavel Gamov och SDU Syd:s ordförande, som är ungdomsförbundets starkaste distrikt, Chang Frick.

SVERIGE. Den före detta SD-partiledaren Mikael Jansson ser nuvarande SDU ordföranden Gustav Kasselstrand som en framtida partiledare för Sverigedemokraterna. Ställningstagandet skickar en tydlig signal om vilken sida den så kallade "bunkern" står i falangstriden mot Jimmie Åkessons gäng där "kuppmakarna" vill få bort Kasselstrand från ungdomsförbundet.

– Han skulle definitivt kunna bli partiledare. Det är inte aktuellt just nu, men jag tycker att han är en väldigt duktig ung politiker, säger Mikael Jansson till Nyheter24 och fortsätter:

– Han är balanserad och skärpt. Han har påverkat mycket det senaste året och blivit duktigare. Jag gillar hans personliga kvalitéer och analysförmåga.

Debattartikeln - ett stort klavertramp

Mikael Jansson var partiledare för Sverigedemokraterna mellan 1995 till 2005, då Åkesson tog över makten. Sedan dess har det varit lugnare i partiet - fram tills den 7 november förra året då Kasselstrand krävde i en debattartikel att SD måste erkänna en palestinsk stat.

Artikeln väckte ont blod och gillades inte av Sverigedemokraternas högsta ledning som ansåg att det var ett stort klavertramp. Kort därefter petades en av artikelförfattarna - William Hahne vice ordförande för SDU - från sin roll som pressekreterare i SD under dramatiska former.

Enligt säkra källor till Nyheter24 ska både William Hahne och Gustav Kasselstrand fått en rejäl tillsägning av SD:s verkställande utskott. Hahne ska sedan under ett partistyrelsemöte tagit mycket illa vid sig och pressats till tårar av kritiken från den högsta partiledningen.

"De hårda orden är tillspetsningar"

Men för en kort tid sedan tog falangstriden en ny vändning då "SDU-kuppen" avslöjades och trappades upp i och med SD-toppen Kent Ekeroths facebookattack mot den nuvarande SDU-ledningen.

– De hårda orden är tillspetsningar. Jag tycker det ska vara stil på det här. Men det är ett undantag, säger Mikael Jansson.

Enligt flera SD-experter är detta ett tydligt tecken på det toppstyre som Jimmie Åkesson och ledningen har anammat. Men det visar också att SDU inte är ett fristående förbund som kan ha egna politiska åsikter som skiljer sig från moderpartiet. Men Mikael Jansson håller inte med.

– SDU står för sig själva. Jag gillar Gustavs talang och styrka. Han är trevlig, social och bra med människor.

"Kasselstrand gillar vår inställning"

Trots att SD-ledningen nu försöker få bort Kasselstrand från sin post som ordförande står han starkt. Han har stöd från både Stockholm och Mikael Janssons Göteborg. Men att säga att den före detta partiledaren är Gustav Kasselstrands mentor är att ta i, menar Jansson.

– Han gillar vår inställning, att vi kör folkrörselsestilen där man inte bara glider runt utan arbetar hårt. SDU är så starkt nu. De har en egen agenda och det här känns som en positiv kraftmätning.

Kan Gustav Kasselstrand utmana Åkesson inom en snar framtid?

– Det är ju inte aktuellt att utmana partiledare över överskådlig tid. Vi har en väldigt bra partiledare och en bra ordförande i SDU. Att titta långt fram i tiden är inte meningsfullt.

/
/
/
/
SDU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.