Varning för farlig trojan - viruset stjäl pengar från din internetbank

- 22/03/2012, 13:19 -
Den nya trojanen attackerar  Android-telefoner.
1 av 4

Den nya trojanen attackerar Android-telefoner.

Paul Sakuma/AP/Scanpix

Viruset är anpassad för att stjäla pengar från internetbanken.
2 av 4

Viruset är anpassad för att stjäla pengar från internetbanken.

Christine Olsson/AP/Scanpix

Trojanen Zeus har troligtvis stjält flera miljoner kronor av bankkunder sedan 2010.
3 av 4

Trojanen Zeus har troligtvis stjält flera miljoner kronor av bankkunder sedan 2010.

Christine Olsson/AP/Scanpix

Viruset ligger så pass gömd i telefonen att du inte märker det förrän pengar har försvunnit från internetbanken.
4 av 4

Viruset ligger så pass gömd i telefonen att du inte märker det förrän pengar har försvunnit från internetbanken.

Jonas Ekströmer/AP/Scanpix

Den är svår att upptäcka och stjäl alla inloggningsuppgifter samtidigt som den stjäl pengar från internetbanken.

Tekniksajten Tech World varnar för en ny och farlig trojan som drabbar Android-användare och som är anpassad för att stjäla pengar från internetbanker. Viruset är en kombinering mellan de ökända trojanerna Zeus och Spyeye. Trojanen Zeus har funnits länge och enligt Tech World tror säkerhetsexperter att nätkriminella som använt sig av Zeus har stulit flera miljoner kronor av bankkunder sedan 2010.

- Det här är en banktrojan som används för att stjäla pengar från banker. Trojanen har funnits väldigt länge för PC och har nu utvecklat funktioner för mobiltelefoner, säger Jonas Thambert, IT-säkerhetsrådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Nyheter24

Trojanen är väldigt svår att upptäcka eftersom den ligger gömd i telefonen. Ofta märker man den inte alls innan pengar har försvunnit från kontot.

- Man kan hålla koll på mobilfakturan. Har datatrafiken stigit över den vanliga förbrukningen har du troligtvis drabbats av Trojanen, säger Thambert.

Sprider sig via kontakter

Enligt Thambert kan man bli drabbad av viruset på två olika sätt. Antingen via en applikation som man laddat ner - eller när man surfar på olika webbsidor med telefonen. Det finns ingen särskild app eller webbsida som är extra utsatt av viruset.

- Trojanen finns i fildelningstjänster och kan lägga sig i vilken applikation som helst, säger Thambert.

Viruset sprider sig via telefonkontakter. De kan läsa av kontaktlistorna och om telefonen är kopplad till en mejl kan den även läsa av alla mejl.

- Trojanen skickar ut ett sms eller mejl till alla kontakter i telefonen som informerar om en ny applikation som den drabbade använt och att han/hon tycker att du också bör göra det. Installera inte utan ring upp vännen och fråga om applikationen i stället, säger Thambert.

Ingen går säker

Även användare med iPhone kan bli drabbad av banktrojaner. Just dessa trojaner drabbar inte ännu iPhone-användare men det finns andra typer av liknande trojaner som gör det.

- Det här är en ny stöldmarknad som kommer fortsätta sprida sig. Mobilen är en bärbar dator som alltid har tillgång till internet. Det har blivit ett intressant mål för trojaner. Där det finns vinster att hämta - där finns också bovarna, säger Thambert.