Tidigare bostadsministern Mats Odell, en av dem som tidigare velat förbjuda kamphundar helt. Nu är han dock mer försiktig.
1 av 3
Tidigare bostadsministern Mats Odell, en av dem som tidigare velat förbjuda kamphundar helt. Nu är han dock mer försiktig. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Kenneklubbens Hans Rosenberg menar att man ska straffa individen (hunden), inte kollektivet (rasen). Dessutom finns det svåra gränsdragningar att göra när det kommer till blandraser.
2 av 3
Kenneklubbens Hans Rosenberg menar att man ska straffa individen (hunden), inte kollektivet (rasen). Dessutom finns det svåra gränsdragningar att göra när det kommer till blandraser. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
På söndagen bets en 11-årig pojke i Malmö av en amstaff som tidigare attackerat flera människor. Hundarna på bilden har inget med artikeln att göra.
3 av 3
På söndagen bets en 11-årig pojke i Malmö av en amstaff som tidigare attackerat flera människor. Hundarna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX

Ny kamphundsattack: "Straffa den enskilda hunden - inte rasen"

En 11-årig pojke anfölls av en amstaff i Malmö och nu väcks kamphundsdebatten till liv igen.


Ägarens - och ditt ansvar

Hundägaren ansvarar alltid för sin hund och är skyldig att hålla de regler som kan finnas, till exempel kopplingstvång.

För den som inte äger en hund men som vistas i närheten av andras gäller exempelvis följande:

- Gå aldrig fram till en hund du inte känner.

- Gå aldrig fram till en ensam hund, även om den är kopplad.

- Stör inte heller en hund som äter eller dricker.

Källa: Kennelklubben.

MALMÖ. Är det hunden, specifika raser eller djurets ägare det är fel på? Nu väcks frågan om kamphundar återigen till liv i Sverige sedan en 11-årig pojke attackerats och bitits av en amstaff-hund i Malmö i söndags.

Men att börja förbjuda raser eller liknande är inte rätt väg att gå, menar Svenska Kennelklubben.

– Den här hunden har gjort fel, den ska bestraffas. Men inte någon kollektiv bestraffning, säger organisationens pressansvarige Hans Rosenberg till Nyheter24.

Hunden i Malmö har enligt Sydsvenskan tidigare attackerat och bitit flera människor och kunde till slut omhändertas av polis. På tisdagen har dock fortfarande inget beslut tagits om dess framtid.

Försvarar lag som kan vara rättsosäker

Sedan skärpningen av tillsynslagen 2008 får polisen agera snabbare mot farliga hundar och ta beslut om avlivning tämligen omgående. Men trots att lagen fått kritik för att vara rättsosäker menar kennelklubben att den fungerar bra.

– Den lag som finns ska användas, säger Rosenberg.

Det finns dock de som vill gå längre än så. Tidigare bostadsministern Mats Odell (KD) har velat förbjuda kamphundar. Nu, när han inte längre har det politiska ansvaret, har han backat något.

– I vissa fall har man förbjudit vissa raser helt, i andra skrivit in som en del i hyresavtal. Det finns olika modeller och jag har ingen generell lösning utan ser det som något som är upp till fastighetsägare och hyresgäster, säger han till Nyheter24.

Förbud mot kamphundar som sällskapsdjur "nästan Folkpartiets politik"

Även i Folkpartiet har det funnits starka röster för att införa i praktiken ett förbud för att ha kamphundar som sällskapsdjur. Mathias Sundin (FP), oppositionsråd i Norrköping, menar att förslaget "nästan är Folkpartiets politik, men inte riktigt".

– Partistyrelsen ställde sig bakom förslaget men vi förlorade knappt i omröstningen på det senaste landsmötet, säger han till Nyheter24.

Förslaget gick ut på att det ska krävas en särskild ägarlicens för vissa raser som då enbart får användas som exempelvis vakthundar eller av vissa jägare.

Sundin menar att det finns ett ansvar även hos ägaren men att det fortfarande är skillnad på hund och hund.

– En chihuahua är en av de mest aggressiva raserna men den är ju så liten. Man kan inte dö av den, förutom om man möjligtvis sätter en i halsen.

Hundkörkortet - "inte genomarbetat"

Ett annat förslag som varit på tapeten länge är ett så kallat "hundkörkort". Det finns redan men är inget som någon av de stora organisationerna ställer sig bakom.

– Man har inte diskuterat igenom det tillräckligt, det är inte genomarbetat, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

Däremot finns det en frivillig utbildning via Svenska Brukshundsklubben som 40 000 personer går med sina hundar varje år. Polisen kan dessutom tvinga en ägare att gå utbildningen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.