Eddie Moussa blev 26 år.
1 av 10
Eddie Moussa blev 26 år. - Foto: Andreas Hillergren/BILDBYRÅN
I Södertälje var det så kallade "fotbollsmordet" på bröderna Moussa, aktiva i Assyriska FF, för mycket för staden.
2 av 10
I Södertälje var det så kallade "fotbollsmordet" på bröderna Moussa, aktiva i Assyriska FF, för mycket för staden. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX
Eddie och Yaacoub Moussa mördades inne på Oasen, som fungerade som en illegal spelklubb på kvällar och nätter.
3 av 10
Eddie och Yaacoub Moussa mördades inne på Oasen, som fungerade som en illegal spelklubb på kvällar och nätter. - Foto: Simon Paulin/Scanpix
Här på Kantatgatan i Malmö sköts 48-årige Charles Limerius.
4 av 10
Här på Kantatgatan i Malmö sköts 48-årige Charles Limerius. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
"Nyårsmordet" på 15-årige Ardiwan Samir var för mycket för Malmöpolisen...
5 av 10
"Nyårsmordet" på 15-årige Ardiwan Samir var för mycket för Malmöpolisen... - Foto: Privat
... och när 48-årige Charles Limerius avrättades några dagar senare, den 3 januari, bad de övriga Sverige om hjälp.
6 av 10
... och när 48-årige Charles Limerius avrättades några dagar senare, den 3 januari, bad de övriga Sverige om hjälp.
Södertälje ska lära Malmö hur man stoppar de kriminella gängen från att växa. Här är tio av de 17 åtalade männen ur Södertäljenätverket. Enligt polisen består Södertäljemaffian av ungefär 75-100 personer.
7 av 10
Södertälje ska lära Malmö hur man stoppar de kriminella gängen från att växa. Här är tio av de 17 åtalade männen ur Södertäljenätverket. Enligt polisen består Södertäljemaffian av ungefär 75-100 personer. - Foto: Polisen / Montage
Malmös starke man - Ilmar Reepalu (S) - har den senaste tiden ägnat sig mer åt politisk pajkastning i media än att fokusera på att lösa de problem som finns i staden.
8 av 10
Malmös starke man - Ilmar Reepalu (S) - har den senaste tiden ägnat sig mer åt politisk pajkastning i media än att fokusera på att lösa de problem som finns i staden. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Just nu pågår den stora rättegången mot Södertäljenätverket som misstänks för morden. Under stark säkerhetsbevakning inleddes rättegången den 22 november 2011. Sista rättegångsdagen är är satt till den 18 maj.
9 av 10
Just nu pågår den stora rättegången mot Södertäljenätverket som misstänks för morden. Under stark säkerhetsbevakning inleddes rättegången den 22 november 2011. Sista rättegångsdagen är är satt till den 18 maj. - Foto: LOTTA JARLSDOTTER/Scanpix
Trygghets- och säkerhetsdirektören för Malmö stad Per-Erik Ebbeståhl var på plats i Södertälje under tisdagen. Han hävdar att Malmö har kommit en bra bit på vägen.
10 av 10
Trygghets- och säkerhetsdirektören för Malmö stad Per-Erik Ebbeståhl var på plats i Södertälje under tisdagen. Han hävdar att Malmö har kommit en bra bit på vägen. - Foto: Solum, Stian Lysberg/Scanpix Norway

Polisens krislösning: Malmöpolisen i Södertälje - för att se och lära

Polisen och Malmö stad reste till Södertälje för att lära sig hur man slår tillbaka mot gängen.


"Nyårsmordet" fick polisen att vakna

Efter "Nyårsmordet" på 15-årige Ardiwan Samir och avrättningen av 48-årige Charles Limerius den 3 januari, fick Malmöpolisen förstärkning från hela Sverige.

Men extra mycket hjälp har de fått från Södertälje.

Läs mer om hur Malmöpolisen lär sig av "Södertäljemetoden" här.

SÖDERTÄLJE. Nyrekryteringen till de grovt kriminella gängen måste stoppas. Annars kommer man aldrig att lösa problemen i Malmö på lång sikt. Men i stället för att fokusera på åtgärderna har politikerna, med Ilmar Reepalu (S) i spetsen, varit mer intresserade av politisk pajkastning i media. Men efter tisdagens studiebesök i Södertälje ska det bli ändring på det.

– Vi har kommit en bit på vägen i Malmö men i Södertälje har man kommit längre i polisens arbete kring den grovt organiserade brottsligheten, säger Per-Erik Ebbeståhl, trygghets- och säkerhetsdirektör Malmö stad, till Nyheter24.

Targetlistor på grovt kriminella

Med på resan fanns dock inga högt uppsatta politiker. I stället var det polisen och Malmö stad som var på plats. När Nyheter24 skrev om att Malmö numera använde sig av den så kallade "Södertäljemetoden", redan i februari, handlade det främst om hur polisen ska organisera sig. Så kallade "targetlistor" på kriminellt aktiva plockades fram och inget brott var för litet.

Men det är bara den kortsiktiga planen. För problemen i Malmö är större än så.

– Det är skolan som är akut. Vi måste få ut fler ungar som har godkända betyg i skolan. Samtidigt som vi har skolor som är bäst i Sverige har vi också de som är sämst, där 70-80 procent av eleverna i vissa skolklasser går ut utan godkända betyg, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Vill hjälpa avhoppare direkt i fängelset

På sociala insatsgruppen och avhopparverksamheten i Södertälje håller man med om att man måste stoppa gängen från att rekrytera unga killar. Förutom att ge ungdomarna stöd i skolan gäller det också att satsa på de som redan är medlemmar men vill hoppa av.

– Det är ett behov som inte har uppmärksammats tidigare och tanken är att man kanske möter upp redan på fängelset och träffas samtidigt som man samverkar med andra kommuner och ger den enskilde mer stöd och hopp, säger Ros-Marie Lundqvist på sociala insatsgruppen och avhopparverksamheten i Södertälje till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!