Enligt Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen ska man inte se på partistödet som lön för politiskt arbete i kommunfullmäktige.
1 av 4
Enligt Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen ska man inte se på partistödet som lön för politiskt arbete i kommunfullmäktige. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
SD:s partiledare Jimmie Åkesson har tidigare kritiserat sina partikollegor i Södertälje för att vara för invandrarvänliga.
2 av 4
SD:s partiledare Jimmie Åkesson har tidigare kritiserat sina partikollegor i Södertälje för att vara för invandrarvänliga. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Jimmie Åkesson och SD-ledningen vägrar svara på Nyheter24:s frågor om den tidigare kritiken mot SD i Södertälje.
3 av 4
Jimmie Åkesson och SD-ledningen vägrar svara på Nyheter24:s frågor om den tidigare kritiken mot SD i Södertälje.
Jimmie Åkesson under ett torgmöte i Södertälje i september 2006.
4 av 4
Jimmie Åkesson under ett torgmöte i Södertälje i september 2006. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

SD fortsätter mjölka partistödet - trots tomma stolar

Sverigedemokraterna vann kampen mot Södertälje kommun men SD-riks kan tänka sig ett förändrat regelverk.


SD tog strid om partistöd och vann

Efter en dom i regeringsrätten, 2010, fick Sverigedemokraterna partistöd trots att de var frånvarande från kommunpolitiken i Norrköping.

Kommunen blev därför tvungna att betala ut mandatstöd till SD.

- Jag ser det ur Norrköpings och kommunfullmäktiges perspektiv. Vi måste ta ansvar för skattepengarna och de som inte har sina mandat besatta tycker jag inte ska ha mandatstödet, säger kommunstyrelsens ordförande Li Teske (s) i en kommentar till NT.

Läs mer om striden här.

SÖDERTÄLJE. Trots tomma stolar får Sverigedemokraterna rätt i den segdragna tvisten om det skattefinansierade partistödet. När Högsta förvaltningsdomstolen meddelat att de inte ger prövningstillstånd för kommunens överklagan av kammarrättens dom betyder det att SD vunnit en riktigt jackpot då de har rätt till hela 1,4 miljoner.

– Det är inte riktigt rätt att se på partistödet som lön för politiskt arbete i kommunfullmäktige, säger SD:s presschef Martin Kinnunen till Nyheter24.

Acceptera ett förändrat regelverk

Samtidigt öppnar presschefen upp för att SD kan acceptera ett förändrat regelverk - trots att man också tidigare tagit strid för partistöd i kommuner med tomma stolar. Men det viktigaste är inte frågan i sak utan främst att man genom denna dom får ett klargörande kring hur regelverket ska tolkas.

– För Sverigedemokraternas del är detta ingen viktig fråga utan partiet kan acceptera även ett förändrat regelverk, säger Martin Kinnunen.

Åkesson till attack mot SD Södertälje

Det var i maj 2010 som kommunstyrelsen beslutade att avslå SD:s ansökan med motiveringen att SD:s två mandat i kommunfullmäktige stod tomma.

Tidigare har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kritiserat hur partiet skött sig lokalt. I ett brev till SD:s starke man i Södertälje - Tommy Hansson - uttrycktes bland annat kritik för att man var alltför invandrarvänliga och från ledningen som ansåg att man borde driva frågan om helt stoppad invandringen till staden.

Ledningen tyckte också det var fel att man gick in för att vinna röster bland religiösa genom att visa upp ett lesbiskt par vid ett altare som varnande exempel.

I ett mejl till Nyheter vägrar dock presschefen Martin Kinnunen svara på några frågor om den kritik som Jimmie Åkesson riktat mot partiet lokalt.

Nyheter24 har sökt Tommy Hansson för en kommentar utan framgång.

/
/
/
/
/
/
Val
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.