Lördag 25 Jun
Stockholm

Så gör du för att vara säker i lägenhetsdjungeln

Båda parter bör vara medveten om hyran. Betalar hyresgästen för hög hyra kan hyresvärden bli återbetalningsskyldig.
1 av 5
Båda parter bör vara medveten om hyran. Betalar hyresgästen för hög hyra kan hyresvärden bli återbetalningsskyldig. Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
Akta dig för lurendrejarna som försöker lura pengar av bostadslösa människor.
2 av 5
Akta dig för lurendrejarna som försöker lura pengar av bostadslösa människor. Foto: SCANPIX
Ska du hyra i andra hand? Kräv att få se lägenheten innan du flyttar in.
3 av 5
Ska du hyra i andra hand? Kräv att få se lägenheten innan du flyttar in. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Tillstånd, hyra, besittningsskydd och hyreskontrakt är några saker man bör ha koll på i andrahandsdjungeln.
4 av 5
Tillstånd, hyra, besittningsskydd och hyreskontrakt är några saker man bör ha koll på i andrahandsdjungeln. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Ska du hyra ut din lägenhet? Se till att få tillstånd innan du hyr ut lägenheten.
5 av 5
Ska du hyra ut din lägenhet? Se till att få tillstånd innan du hyr ut lägenheten. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

NYHETER24 SAMMANFATTAR GRANSKNINGEN. Vilken hyra bör jag ta ut för min lägenhet? Hur vet jag att jag betalar skälig hyra? Frågorna är många och Nyheter24 ger dig en guide i andrahandsdjungeln.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Nyheter24 granskar

I fyra delar har Nyheter24 granskat bostadsmarknaden för andrahandsuthyrning. Vad blir konsekvenserna för den som hyr ut till ockerhyra? Vad säger personerna bakom lägenhetsannonserna? Kan andrahandsgästen vägra flytta? Och dessutom; lurendrejarna som vägrar ge sig - de hyr ut lägenheter som inte finns.

Del ett; Vad gäller vid andrahandsuthyrning?

Del två; Hon hyr ut till ockerpris: "Jag tycker inte att det är ett problem"

Del tre; Bostadsbedragarna fortsätter sina härjningar på nätet

Del fyra; Vad händer när andrahandshyresgästen vägrar flytta?

Andrahandsuthyrning kan vara komplicerat för alla parter. För att både hyresgäst och bostadsinnehavare ska undvika att bli blåsta krävs det ordentlig koll innan man skriver avtal. Nedan följer en lång lista för både hyresgäster och bostadsrättsinnehavare.

För den som ska hyra i andra hand:

Det allra första man bör vara medveten om när man ska hyra en lägenhet i andra hand är att det finns många bedragare som drar nytta av bostadsbristen. Det är inte alls ovanligt att de erbjuder en lägenhet som är för bra för att vara sann, men som egentligen inte finns. Har du väl betalat finns inget att göra - eftersom varken lägenhet eller uthyrare existerar.

Akta dig för att betala ut pengar innan du skrivit på ett hyreskontrakt. Kan personen i fråga inte träffa dig - strunta i lägenheten.

Har du hittat en bra lägenhet är det viktigt att kolla om den som hyr ut har tillstånd - och glöm inte att skriva på ett hyreskontrakt. Har du inte skrivit på ett hyreskontrakt innebär att du får en sämre ställning om något oförutsett inträffar. 

Betalar du rätt hyra?

Det är inte ovanligt att många som hyr i andra hand får betala en för hög hyra. Många hyresvärdar tar ut ockerhyror för täcka sina lånekostnader eller enbart vill tjäna pengar på uthyrningen.

Det är viktigt att ta reda på om du betalar skälig hyra. Är du osäker kan du jämföra din hyra med vad grannarna betalar för sin lägenhet. Det enklaste sättet att få reda på detta är att kontakta bostadsrättsföreningen eller hyresvärden. Men tänkt på att hyresvärden har rätt att lägga på extra om lägenheten är möblerad.

Har hyresvärden tagit ut en för hög hyra? Tveka inte att ta upp ärendet i Hyresnämnden - chansen är stor att du får pengarna tillbaka eftersom lagen står på hyresgästens sida.

Viktigt att veta

Har du hyrt en lägenhet i över två år har du rätt till besittningsskydd - men detta innebär inte att du har rätt att ta över lägenheten från förstahandshyresgästen.

Om du skrivit på ett besittningsavtal och hyresvärden vill att du ska flytta kan ärendet prövas i Hyresnämnden. Under tiden ärendet prövas har du rätt att bo kvar i lägenheten - men det är viktigt att veta att andrahandshyresgästens besittningsrätt är mycket svag och förstahandshyresgästen ofta får sin vilja genom

Om du inte sköter dig riskerar förstahandshyresgästen blir vräkt och då måste du flytta ut omedelbart. 

För den som ska hyra ut sin lägenhet:

Om du vill hyra ut din lägenhet är det viktigt att veta vad som gäller för att slippa återbetalningsskyldighet och vräkning. Det allra första du bör göra är att kontakta hyresvärd eller bostadsrättsförening och ansöka om tillstånd att hyra ut.

Hyra, påslag och vräkning

När du fått godkännande är det en mängd saker du bör ta reda på. I första hand råder Göran Olsson, vd på Bostadsrätterna, en blivande hyresvärd att kontakta en jurist för att få koll på läget. I andra att skaffa fram blanketter från hyresnämnden. Men viktigast av allt är att ta kontakt med bostadsrättsförmedlingen i god tid och samtidigt kolla upp hur höga brukshyrorna i området är.

Du får göra ett påslag på hyran om lägenheten är möblerad men du får inte ta ut en ockerhyra som ska täcka kostnader för lån och räntor. Tar du ut en för hög hyra är risken stor att du blir återbetalningsskyldig om ärendet går till Hyresnämnden. Är du osäker kan du läsa om hyra på Hyresnämndens hemsida.

Skriv hyreskontrakt

Det är viktigt att skriva ett hyreskontrakt med hyresgästen och göra klart för vad som gäller och hur lång tid uthyrningen ska vara. Om du inte kontaktar en jurist kan du beställa färdiga andrahandskontrakt på fastighetsägarna.se och andrahandsuthyrning.com.

För att undvika sabotage är det bra att gå genom lägenhetens skick tillsammans med andrahandshyresgästen. Glöm inte heller att avtala bort besittningsskyddet. Som förstahandshyresgäst kan det bli besvärligt om andrahandshyresgästen vägrar flytta på grund av besittningsskyddet.

Det kan vara bra att skriva en inventarielista så att hyresgästen blir skyldig att ersätta det han eller hon råkar göra sönder.

Viktigt att veta

Du är ansvarig för att se till att andrahandshyresgästen sköter sig. Om han eller hon inte betalar hyran i tid eller stör grannarna riskerar du att bli av med lägenheten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.