När pressen kring Håkan Juholt uppstod under hösten efter hans bostadsskandal passade Jan Emanuel lägligt nog på att besöka honom med blommor på partihögkvarteret.
1 av 3
När pressen kring Håkan Juholt uppstod under hösten efter hans bostadsskandal passade Jan Emanuel lägligt nog på att besöka honom med blommor på partihögkvarteret. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Under hösten 2002 fick han ta över statsrådet Pär Nuders plats i riksdagen.
2 av 3
Under hösten 2002 fick han ta över statsrådet Pär Nuders plats i riksdagen. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Jan Emanuel Johansson vann dokusåpan Robinson 2001.
3 av 3
Jan Emanuel Johansson vann dokusåpan Robinson 2001. - Foto: PATRICK TRÄGÅRDH / SCANPIX

"Ocker-Janne" tjänade miljoner på flyktingbarn

Socialdemokraten Jan Emanuel Johanssons slitna ungdomshem för ensamkommande flyktingbarn har kritiserats hårt. Själv tog han ut miljoner i vinst.– Jag är stolt över min klassresa, säger han.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Ocker-Jannes snedsteg

– Utreds av Ekobrottsmyndigheten misstänkt för att ha lurat staten på 1,5 miljoner kronor i uteblivna skattepengar.

– Försökte hyra ut bostäder till ockerhyror. Bland annat en villa på Gotland för 35 000 kronor i månaden. Efter skandalen fick han en utskällning av Sven-Erik Österberg (S). Emanuelsson förklarade att han tänkte hyra ut till "überbrats".

- På ett hem för problemungdomar, kallat Jan Emanuelsgården, tvingades eleverna skriva på ett kontrakt som tillät "personal att i vissa situationer använda muskelkraft för att lösa uppkomna situationer". Eleverna själva skulle dessutom ansvara för "uppkomna skador på såväl egendom som sig själv".

Sunkiga lokaler, dåligt bemannat och hygienutrymmen som är i stort behov av underhåll. Så beskriver Uppsala kommun och Socialstyrelsen ungdomshemmet Jälla utanför Uppsala där 25 ungdomar som flytt ensamma till Sverige bor. Hemmet drevs av politikern Jan Emanuel Johansson (S) vars bolag plockade ut sex miljoner kronor i aktieutdelning år 2010.

– Jag har byggt upp det här från noll eller till och med minus och jag är stolt över min klassresa, säger han till SVT.

Ungdomarna känner sig otrygga på hemmet

Fallet med ungdomshemmet är ytterligare en sak Emanuelsson kritiserats för. Han har tidigare varit i blåsväder för att ha försökt hyra ut bostäder till ockerhyror. Bland annat försökt han hyra ut en lägenhet för 40 000 kronor i månaden. Jälla Ungdomshem drivs av företaget Folkhemmet Integration AB som av kommunen får 2000 kronor per dygn för varje flyktingbarn. Men Socialstyrelsens och kommunens granskningar visar att hälften av barnen känner sig otrygga på ungdomshemmet. Och de har i vissa fall heller inte bemötts respektfullt av personalen.

Sålde verksamheten för 223 miljoner

Ungdomshemmet ger dock stora vinster till ägarna. Jan Emanuel Johanssons koncern, med behandlingshem över hela Sverige, tog totalt ut 30 miljoner kronor i aktieutdelning 2010. Några dagar efteråt sålde han verksamheten och fick 223 miljoner kronor.

– Det är ju affärsverksamhet så det går ju ut på att man ska tjäna pengar. Men ur min synvinkel är det ju viktigt att man i första hand tillgodoser de krav vi ställer, Anders A Aronsson (FP) ordförande i socialnämnden för barn och ungdomar i Uppsala, till SVT.

Den tidigare riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson, som nu sitter som ledamot i kommunfullmäktige i Norrtälje, är sedan tidigare misstänkt för skattebrott. I det målet försvaras han av den tidigare socialdemokratiske politikern Thomas Bodström.

/
/
/
/
/
/
/
/