En före detta anställd vittnar om hur dåligt Jan Emanuels verksamhet har fungerat.
1 av 4
En före detta anställd vittnar om hur dåligt Jan Emanuels verksamhet har fungerat. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Jan Emanuel har tidigare varit ordinarie riksdagsledamot mellan 2002–2006. Samt från mitten av mars 2009 till oktober 2010, denna gång som ersättare för den avgående Pär Nuder.
2 av 4
Jan Emanuel har tidigare varit ordinarie riksdagsledamot mellan 2002–2006. Samt från mitten av mars 2009 till oktober 2010, denna gång som ersättare för den avgående Pär Nuder. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Jan Emanuel Johansson vann dokusåpan Robinson 2001.
3 av 4
Jan Emanuel Johansson vann dokusåpan Robinson 2001. - Foto: PATRICK TRÄGÅRDH / SCANPIX
Enligt Socialstyrelsen drev han i totalt åtta månader boendet Sörbacken för ensamkommande flyktingbarn med svåra sociala problem utan varken kompetent personal eller verksamhetschefer med den speciella kompetensen som krävdes.
4 av 4
Enligt Socialstyrelsen drev han i totalt åtta månader boendet Sörbacken för ensamkommande flyktingbarn med svåra sociala problem utan varken kompetent personal eller verksamhetschefer med den speciella kompetensen som krävdes. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Jan Emanuel drev flyktingboende utan tillstånd

"Det är ju väldigt pikant att det är en tidigare riksdagsledamot som gör det här och det kommer att fram det drivs på det här sättet."


Jan Emanuels skandaler

Robisonvinnaren har de senaste åren utmålats som en ful fisk i media. För Nyheter24 bemöter anklagelserna och svarar på kritiken mot ett av hans flyktingboenden.

Läs mer om alla skandaler här.

Nyheter24:s reporter Henrik Eriksson bloggar om intervjun med Jan Emanuel och ett förslag om ett framtida samarbete. Men med en ett villkor. Att Robinsonvinnaren blev nöjd med artikeln.

UPPSALA. Den före detta Robinsonvinnaren tillika S-profilen Jan Emanuel Johansson struntade i Socialstyrelsens krav om tillstånd.

I totalt åtta månader drev han boendet Sörbacken för ensamkommande flyktingbarn med svåra sociala problem utan varken kompetent personal eller verksamhetschefer med den speciella kompetens som krävdes.

– Det här är inte okej, att driva ett vårdhem när man inte har tillstånd, säger Anders A Aronsson, ordförande i socialnämnden för barn och unga i Uppsala, till Nyheter24.

Sörbacken, som drivs av bolaget Folkhemmet Integration AB, där Jan Emanuel var vd fram tills för en månad sedan, tar emot ungdomar som andra vårdboenden inte klarat av på grund av bland annat kriminalitet, droger eller psykiska problem.

Men Sörbacken har inte tillstånd av Socialstyrelsen att ta emot den här målgruppen, utan tillståndet gäller ”vanliga” ensamkommande flyktingbarn utan dessa problem.

– Det är ju väldigt pikant att det är en tidigare riksdagsledamot som gör det här och det kommer att fram det drivs på det här sättet, säger Anders A Aronsson.

Ansökte om tillstånd men väntade inte på beslut

Det var i Uppsala Nya Tidning som Jan Emanuel Johanssons nya skandal avslöjades först. Enligt tidningen tar hans bolag ut 6 700 kronor per dygn av kommuner som vill placera ungdomar då andra vårdboenden inte klarar av det. Till skillnad från kostnaden på ett vanligt vårdboende för ensamkommande flyktingbarn som brukar uppgå till cirka 2 000 kronor per dygn.

– Sörbacken har ansökt om att ändra sitt tillstånd men inte inväntat beslut om det, säger Åsa Svensson vid Socialstyrelsen, till Uppsala Nya Tidning.

En före detta anställd vittnar om hur dåligt verksamheten fungerat.

– Personalen har inte tillräcklig kompetens för att kunna ta hand om de här ungdomarna. Jag har jobbat på många boenden, men inte sett något som fungerar sämre, säger en före detta anställd.

Personalen klarade inte av hans psykiska besvär

De ungdomar som Socialstyrelsen har intervjuat berättar om dagliga bråk på boendet där polisen ryckt ut totalt sex gånger. Under februari har ett par tonåringar vid boendet åtalats vid Uppsala tingsrätt för bland annat misshandel och olaga hot. I åtalet framgick det att personal inte klarade av hans psykiska besvär.

Det beskrivs också att han kom till Sörbacken för att man där ansågs kunna erbjuda mer professionella insatser. Jan Emanuel har även tillsatt två olika föreståndare utan tillstånd från Socialstyrelsen, vilket betecknas som en ”allvarlig brist”.

Diskussionen mellan Jan Emanuel Johanssons bolag och Socialstyrelsen har pågått i åtta månader. När de sedan inte kunde komma överens lades diskussionerna ner.

I dag ägs Folkhemmet Integration AB av Frösunda, som i sin tur ägs av rikskapitalbolaget HG Capital. Som Nyheter24 rapporterade redan på måndagen berättade har Jan Emanuel Johansson tjänat miljontals kronor på både försäljningar och aktieutdelningar i det imperium med behandlingshem och hem för ensamkommande flyktingbarn runt om i Sverige.

– Jag vet inte hur man kommer lösa det här. Det är den här målgruppen som är problematiken. Det är en gråzon, säger Christer Lööv, som är nytillträdd affärsområdeschef för Frösunda LSS AB, till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi kommer självklart jobba för att se till att rätta till det här.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.