Onsdag 22 Sep
Stockholm

Ingen bryr sig om Kony längre

Den 6 oktober 2005 tillkännagav Internationella brottmålsdomstolen att häktningsorder hade utfärdats för Kony.
1 av 7
Den 6 oktober 2005 tillkännagav Internationella brottmålsdomstolen att häktningsorder hade utfärdats för Kony. Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Bland personerna som organisationen hoppas ska hjälpa dem att sprida filmen finns Mark Zuckerberg, Rihanna och U2:s sångare Bono.
2 av 7
Bland personerna som organisationen hoppas ska hjälpa dem att sprida filmen finns Mark Zuckerberg, Rihanna och U2:s sångare Bono. Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Jason Russell är en av skaparna bakom filmen. Han flippade dock och greps naken bankades i marken.
3 av 7
Jason Russell är en av skaparna bakom filmen. Han flippade dock och greps naken bankades i marken. Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Drömrubriken som Invisible Children, skaparna bakom kampanjen, hoppas på.
4 av 7
Drömrubriken som Invisible Children, skaparna bakom kampanjen, hoppas på. Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Stora delar av filmen handlar om "Jacob" som är ett av alla barn som kidnappades av Joseph Kony.
5 av 7
Stora delar av filmen handlar om "Jacob" som är ett av alla barn som kidnappades av Joseph Kony. Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
För en knapp månad sedan engagerade Joseph Kony och Herrens motståndsarmé nästan alla med Facebook och Twitter. Men nu visar statistiken att han inte är lika "het" längre.
6 av 7
För en knapp månad sedan engagerade Joseph Kony och Herrens motståndsarmé nästan alla med Facebook och Twitter. Men nu visar statistiken att han inte är lika "het" längre. Foto: SCANPIX
Kurvan visar hur sökningarna efter "Kony" blivit färre och färre den senaste tiden. Det sjönk rejält kort efter "hypen".
7 av 7
Kurvan visar hur sökningarna efter "Kony" blivit färre och färre den senaste tiden. Det sjönk rejält kort efter "hypen". Foto: Google Trends

Googlesökningarna om den ugandiska motståndsmannen sjönk omgående efter hypen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vem är den där Kony egentligen?

30-minutersvideon av organisationen Invisible Children har spridits som en löpeld på nätet, främst i sociala medier. Deras mål är att göra Joseph Kony, motståndsman i Uganda och ledare för LRA, Herrens befrielsearmé, världskänd och på så sätt få honom arresterad och ställd inför rätta.

Konys LRA har gjort sig kända för att kidnappa barn och göra dem till barnsoldater och sexslavar.

Samtidigt har kampanjen mötts av hård kritik från flera håll. Bland annat handlar det om att bara 30 procent av intäkterna för Invisible Children gått till "direct service". Dessutom får man kritik för att man stödjer Ugandas regeringsarmé som också begått flera övergrepp, bland annat massvåldtäkt. En ugandisk bloggare rasade mot hysterin i ett videoklipp som spridits.

INTERNET. Videon och kampanjen för att stoppa den ugandiske motståndsmannen Joseph Kony ser ut att ha gått i stöpet rejält.

Googlesökningarna om honom minskade till en nästan obefintlig nivå kort efter att klippet och budskapet spreds världen över genom sociala medier, visar statistik från Google Trends.

Kony, vars gerilla Herrens motståndsarmé (LRA) kidnappar barn och använder dem som soldater och sexslavar, var en kort men intensiv stund namnet på allas läppar.

Vad händer med "Cover the night"?

Det stora evenemanget "Cover the night", när människor ska ut på gator och torg och sätta upp affischer och klistermärken äger rum 20 april. Frågan är om någon minns det. Eller kanske beror de uteblivna sökningarna på att alla nu redan vet allt som går att veta om Joseph Kony.

Klicka vidare i bildspelet för att se diagram från Google Trends.

Beror det minskade intresset på Jason Russels nakna utflippning? Se den här:

Kommentera
Kopiera länk
Dela