Stockholm

Björklund kallas till förhör om lärarlegitimationer

Anställda på Proffice tävlade om en ostbricka för flest ansökta legitimationer
1 av 3
Anställda på Proffice tävlade om en ostbricka för flest ansökta legitimationer. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Utbildningsminister Jan Björklund är kallad till förhör om lärarlegitimationerna
2 av 3
Utbildningsminister Jan Björklund är kallad till förhör om lärarlegitimationerna. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
KU:s ordförande Peter Eriksson
3 av 3
KU:s ordförande Peter Eriksson. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Riksdagens Konstitutionsutskott (KU) tänker nu göra en bredare granskning av hanteringen kring lärarlegitimationerna, och kallar Jan Björklund till förhör.


Läs mer
"Rättsosäkert för lärarna"

Proffice har blivit hårt kritiserade sedan det framkommit att det råder allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen. Handläggarna har bland annat saknat mejladresser och telefoner - trots att Skolverket ställt tydliga krav om just detta.

– De enda som hade telefon och mejladress var de så kallade teamledarna, vilket innebar att vi var tvungna att gå via dem varje gång vi skulle kontakta lärarna för att kontrollera något som saknades eller var oklart i ansökan. Om de över huvud taget fanns på plats. Det var ett oerhört tidsslöseri och rättsosäkert för lärarna. Men för Proffice är det ju bara bra, de tjänar ju mer pengar ju längre tid projektet tar, säger en annan före detta anställd till Lärarnas Nyheter.

Man har även haft brist på kontorsmaterial, vilket gjort att ansökningarna arkiverats i plastbackar eftersom Proffce tyckt att det varit för dyrt med dokumentskåp.

PROFFICESKANDALEN. Som Nyheter24 tidigare berättat har kritiken varit massiv mot Skolverket och bemanningsföretaget Proffice sätt att hantera ansökningar av lärarlegitimationer. Bland annat ska arbetsledare på Proffice lovat en ostbricka till det arbetslag som registrerar flest legitimationer. Företaget ska också haft en lista med "lustiga uppgifter" om de ansökande.

Nu vill KU göra en bred utredning av hanteringen kring lärarlegitimationerna. KU:s ordförande Peter Eriksson säger till SVT Rapport att "det finns frågetecken att räta ut", trots att JO inte riktat någon kritik mot samarbetet.

- Kan man lägga ut myndighetsfrågor på det sätt Skolverket gjort? Det är inte självklart.

KU ska nu vara överens om att kalla utbildningsminister Jan Björklund och Skolverkets ledning för utfrågning kring ärendet. Enligt Peter Eriksson ska en omfattande granskning göras av regeringens hantering av frågan.

Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, säger till Rapport att hon är mycket upprörd över hur Proffice agerat i ärendet.

– Om det är så blir jag djupt upprörd. Det är respektlöst att hantera lärarna så.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.