Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Björklund kallas till förhör om lärarlegitimationer

- 04/04/2012, 20:36 -
Anställda på Proffice tävlade om en ostbricka för flest ansökta legitimationer
1 av 3

Anställda på Proffice tävlade om en ostbricka för flest ansökta legitimationer

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Utbildningsminister Jan Björklund är kallad till förhör om lärarlegitimationerna
2 av 3

Utbildningsminister Jan Björklund är kallad till förhör om lärarlegitimationerna

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

KU:s ordförande Peter Eriksson
3 av 3

KU:s ordförande Peter Eriksson

MAJA SUSLIN / SCANPIX

Riksdagens Konstitutionsutskott (KU) tänker nu göra en bredare granskning av hanteringen kring lärarlegitimationerna, och kallar Jan Björklund till förhör.

PROFFICESKANDALEN. Som Nyheter24 tidigare berättat har kritiken varit massiv mot Skolverket och bemanningsföretaget Proffice sätt att hantera ansökningar av lärarlegitimationer. Bland annat ska arbetsledare på Proffice lovat en ostbricka till det arbetslag som registrerar flest legitimationer. Företaget ska också haft en lista med "lustiga uppgifter" om de ansökande.

Nu vill KU göra en bred utredning av hanteringen kring lärarlegitimationerna. KU:s ordförande Peter Eriksson säger till SVT Rapport att "det finns frågetecken att räta ut", trots att JO inte riktat någon kritik mot samarbetet.

- Kan man lägga ut myndighetsfrågor på det sätt Skolverket gjort? Det är inte självklart.

KU ska nu vara överens om att kalla utbildningsminister Jan Björklund och Skolverkets ledning för utfrågning kring ärendet. Enligt Peter Eriksson ska en omfattande granskning göras av regeringens hantering av frågan.

Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, säger till Rapport att hon är mycket upprörd över hur Proffice agerat i ärendet.

– Om det är så blir jag djupt upprörd. Det är respektlöst att hantera lärarna så.