Måndag 27 Sep
Stockholm

Fler saknar förtroende för Reinfeldt - än Löfven

Löfvéns förtroende är nu lika stort som Göran Persson när han var som störst.
1 av 3
Löfvéns förtroende är nu lika stort som Göran Persson när han var som störst. Foto: Erlend Aas/Scanpix
Förtroendet för Stefan Löfvén fortsätter öka bland väljarna.
2 av 3
Förtroendet för Stefan Löfvén fortsätter öka bland väljarna. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Fredrik Reinfeldt har den senaste tiden fått se ett vikande väljarstöd.
3 av 3
Fredrik Reinfeldt har den senaste tiden fått se ett vikande väljarstöd. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Enligt ny opinionsmätning: Fredrik Reinfeldt står still - Stefan Löfven rusar uppåt. En annan mätning visar att Socialdemokraterna är störst - igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Förtroendet sjunker för ledarna för mindre partier

Gustav Fridolin, Miljöpartiet, 39 procent, (-4 procent)

Jan Björklund, Folkpartiet, 33 procent (+1 procent)

Göran Hägglund, Kristdemokraterna, 27 procent (-3 procent)

Åsa Romson, Miljöpartiet, 25 procent (-4 procent)

Annie Lööf, Centerpartiet, 25 procent (-5 procent)

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet, 23 procent (-5 procent)

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, 9 procent, (oförändrat)

Mätningen, gjord av Aftonbladet/Sifo, visar förtroendet för de svenska partiledarna hos väljarna. Resultatet är ingen rolig påskpresent för statsministern.

Förtroendet för Fredrik Reinfeldt är oförändrat från undersökningen i februari månad, 58 procent. Statsministern har den senaste tiden varit utsatt för stark kritik från borgerligt håll, där flera etablerade ledarsidor kritiserat honom för att bristen av reformförslag. Ett vikande väljarstöd och öppna konflikter inom alliansen har inte gjort saken bättre. Resultatet visar dock att statsministern har ett starkt stöd bland den interna moderatkåren, där 9 av 10 har högt förtroende för honom.

Socialdemokraternas Stefan Löfven kan glädja sig än mer. På två månader har Löfvén tillförskansat sig 50 procent, ett resultat som kan mäta sig med Göran Persson under dennes storhetstid. Förtroendet för Löfvén har ökat med 3 procent sedan februari månad. Bara 8 procent av väljarna saknar helt förtroende för honom, vilket är lägst bland alla partiledarna.

"Alliansens politik leder inte till fler jobb"

Samtidigt visar en mätning gjord av Expressen/Demoskop Socialdemokraterna är det största partiet just nu och har ökat med tio procentenheter till 34,1 procent sen januari då Håkan Juholt fortfarande var partiledare.

- Vi har fått ut vår politik de senaste månaderna, och inte hållit på med andra saker. Samtidigt ser väljarna att alliansens politik inte leder till fler jobb, säger partisekreteraren Carin Jämtin till Expressen.

Moderaterna kommer med svar - om några år

Under samma period har Moderaterna tappat fyra procentenheter av väljarkåren och får nu bara 29,9 procent. Sofia Arkelsten, partisekreterare för Moderaterna, menar att partiet nu börjat arbetet som ska fixa en ny valseger om mer än två år.

- Jag är glad för att det ­arbetet är i gång. Vi har tillsatt fem arbetsgrupper som ska komma med skarpa svar till 2014, och vi har precis börjat arbetet med handlingsprogrammet, säger hon till Expressen.

Vad Moderaterna ska göra fram till nästa val är ännu oklart.

Kommentera
Kopiera länk
Dela