Stockholm

Bandidos siktar in sig på Södertälje

Spekulationerna om hämnd för morden Eddie och Yaavoub Moussa har länge funnits i Södertälje.
1 av 4
Spekulationerna om hämnd för morden Eddie och Yaavoub Moussa har länge funnits i Södertälje. Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX
Bandidos finns etablerade i Huddinge sedan januari.
2 av 4
Bandidos finns etablerade i Huddinge sedan januari. Foto: MARK BAKER/AP/SCANPIX
Samtidigt som Bandidos visar sig i Södertälje pågår rättegången mot nätverket.
3 av 4
Samtidigt som Bandidos visar sig i Södertälje pågår rättegången mot nätverket. Foto: LOTTA JARLSDOTTER/Scanpix
Södertäljenätverket får återigen konkurrens från en nygammal fiende.
4 av 4
Södertäljenätverket får återigen konkurrens från en nygammal fiende. Foto: Montage Scanpix

Nu får Södertäljepolisen ännu mer att göra.


Läs mer
Detta har hänt

Den 16 november 2011 lämnade fyra åklagare in åtalet mot 17 personer i Södertäljenätverket.

Rättegången inleddes den 22 november och väntas pågå fram tills maj 2012.

Gängkriget mellan X-team som har kopplingar till Bandidos och Södertäljenätverket trappades upp kring jul 2009.

Medlem ur X-team mördades

Dagen före julafton 2009 mördades en medlem ur X-team på spelklubben Oasen.Polisen misstänkte Södertäljenätverket för att ligga bakom attacken.

Medlemmar ur Södertäljenätverket beskjuts

I april 2010 kom hämnden för mordet. Två medlemmar ur Södertäljenätverket, 27 och 37 år attackerades av en mötande bil i en "drive-by".

Gärningsmännen öppnade eld, troligen med automatvapnet Kalashnikov. Både 27 och 37-åringen sköts i huvud, armar och bröst. Båda skadades allvaligt.

Dubbelmordet på bröderna Moussa

I juli 2010 mördades Assyriskas fotbollsstjärna Eddie Moussa och hans bror Yaacoub. Bröderna sköts till döds.

De befann sig på den illegala spelklubben Oasen i Södertälje och avled på plats. En tredje person skadades.

Polisen misstänker att mordet var en hämndaktion - ledaren för X-team är bröderna Moussas bror Danny Moussa.

Växande gängkrig

Efter dubbelmordet på bröderna Moussa har Södertäljenätverket vunnit kriget mot X-team och lyckats styra den undre världen i Södertälje.

I april 2011 påbörjade polisen, tillsammans med Skatteverket, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten, en massiv förundersökning, för att en gång för alla göra upp räkningen.

Några av åtalspunkterna:

Anstiftan till mord, mord, skyddande av brottsling, medhjälp till mord och mordförsök.

Utpressning, grovt brott och försök till utpressning.

Människorov, vapenbrott, grovt brott och olaga tvång.

Gängledaren Bernard Khouri står åtalad för anstiftan av mord, människorov, grov utpressning och försök till grov utpressning, mord och försök till mord samt försök till grov utpressning.

SÖDERTÄLJE/STOCKHOLM. Sedan januari är det grovt kriminella MC-gänget Bandidos etablerade i Huddinge söder om Stockholm. Bara tre mil därifrån, i Södertälje, för polisen ett krig mot Södertäljenätverket som för knappt två år stod som vinnare i det blodiga gangsterkriget mot Bandidos supporterklubb X-team.

Men frågan är om etableringen kan ses som en markering från MC-gängets sida. Enligt polisens sektion mot gängkriminalitet brukar de nämligen vilja vara aktiv i hela länet.

– Jag vet faktiskt inte om det är så nu. Men de försöker alltid utöka sin marknad, säger Inga-Lill Hult, chef för sektion mot gängkriminalitet i Södertörn, till Nyheter24.

Polisens kamp mot resterna av Södertäljenätverket

Södertäljepolisens tror dock inte på att Bandidos återigen kommer ta plats i staden. Men samtidigt som han vill framhäva polisens insatser mot gängen i Södertälje har han inte koll på hur länge Bandidos har funnits i sina nya lokaler i Huddinge.

– Södertälje är inte så attraktivt nu och att komma hit nu är ganska tufft oberoende vilket gäng det är. Tidigare var Södertälje en stad i kris med ett patologiskt tillstånd. Vi lägger inte ner vårt arbete bara för att vi lyckats ta några ur Södertäljenätverket, säger Anders Göranzon, spaningsledare i Södertälje, till Nyheter24 och fortsätter:

- Självklart finns det kvar rester av nätverket och den delen fortsätter vi jobba mot.

Sedan polisinsatsen mot Södertäljenätverket inleddes har de försvagats rejält. Bland annat har den 31-årige ledaren - Bernard Khouri - tillsammans med ett 20-tal medlemmar i det kriminella nätverket åtalats för mord och utpressning.

Razzia på Södertäljepolisens order

När polisen nyligen genomförde en razzia mot Bandidos lokaler i Huddinge var det på Södertäljepolisens order då de letade efter en efterlyst 25-åring. Men trots att bandidosmedlemmen kunde gripas på plats av polisen, misstänkt för olaga hot i Södertälje i december förra året, vill man inte säga något om vad de är för typ av hot och om de har några kopplingar till Bandidos verksamhet.

Ungefär samtidigt som Bandidos tog plats i sina nya lokaler släpptes den förre X-team ledaren Dany Moussa ut efter ett kortare fängelsestraff. Det har tidigare spekulerats i att Dany Moussa även är ute efter hämnd för morden på sina bröder, Eddie och Yaacoub, som Södertäljenätverket misstänks ligga bakom. Enligt Anders Göranzon har dock gängledaren legat lågt men säger samtidigt att man är mycket väl medveten om spekulationer om hämnd.

– Ja, han är ute nu, men vi märker inte av honom. Jag kan inte svara på om han är i Södertälje fysiskt eller inte.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.