Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-möte avbröts av buanden

Nyheter | 04/10/2008 11:20

Sverigedemokraterna kunde inte göra sig hörda över buropen.

Sydsvenskan rapporterar att ett Sverigedemokratiskt torgmöte i Landskrona var tvunget att avbrytas sedan motdemonstranter – från framför allt ung vänster – dränkt talarnas ord i burop och visslingar.

Det var Erik Almqvist – ordförande i Sveridemokraternas ungdomsförbund och fullmäktigeledamot i Lund – som skulle hålla tal.

– Vi kommer att lämna in en JO-anmälan mot polisen. Det är inte acceptabelt att vänta över en halvtimme på att polisen ska avvisa dem som stör, sa Erik Almqvist enligt Sydsvenskan. Han vände sig också till motdemonstranterna, med vad som nästan lät som ett förtäckt hot.

– När vi får mer makt i samhället kommer det att bli svårare för sådana som er! Ni är odemokratiska som stör ett grundlagsskyddat möte.

Polisen har ännu inte beslutat hur de ska hantera motdemonstranterna.

– Sd har tillstånd för torgmöte, motdemonstranterna har inget tillstånd. Samtidigt har de rätt att demonstrera ändå enligt grundlagen, säger en polis till Sydsvenskan.

Så nu avvaktar poliserna på platsen beslut från högre ort. Det var dock inte bara vänsterungdomar som motsatte sig torgmötet. 69-åriga Alva Persson var ute och rastade sin hund när hon såg vad som pågick. Hon blev själv så upprörd att hon försökte ta mikrofonen från Erik Almqvist. Hon blev dock bortförd av polisen.

– Sverigedemokraterna vill ha ett samhälle där det är skillnad mellan folk och folk, men alla har samma blod. Det ville jag säga, berättade hon efteråt för Sydsvenskan.

Polisen hade ännu ej meddelat sitt beslut vid pressläggning – och Sverigedemokraternas demonstrationstillstånd gick ut vid elva.

Skrivet av: