Onsdag 12 Maj
Stockholm

Lööfs pudel om Kina: "Det blev olyckligt"

Annie Lööf osäker på om Kina är en diktatur.
Annie Lööf osäker på om Kina är en diktatur. Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

UPPDATERAD. Centerledaren Annie Lööf menar att det är svårt att definiera om Kina är en diktatur eller demokrati. Hon sa även att Sverige ska exportera vapen till länder vi har samarbete med, däribland Kina. Detta bara dagar innan Kinas premiärminister besöker Sverige. Den som tar emot Wen Jiabao? Annie Lööf. Bara några timmar senare tvingades hon ta tillbaka sitt uttalande och menade att hon endast använt Kina i teorin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Sveriges handel med Kina

Kina är Sveriges tionde största exportmarknad. Så här har varuhandeln med Kina utvecklats de senaste fem åren (belopp i miljarder kronor):

År Export Import

2011 39,9 44,4

2010 35,5 43,3

2009 31,3 34,7

2008 25,9 36,9

2007 22,2 35,7

Källa: SCB och GP

Trots kritiken mot regeringen och "Saudiaffären" berättar Annie Lööf att hon är öppen för en vapenexport till Kina. I en intervju i P1 säger att hon tycker det är svårt att definiera Kina som land.

– Jag tror att det är väldigt svårt att ställa upp ett strikt diktatur- eller demokratikrav i vapenexportlagstiftningen. Det är väldigt svårt att göra den definitionen. Vad är Kina till exempel? Hur definierar vi Kina som land och vad får det för konsekvenser för exporten i övrigt, säger Annie Lööf till P1.

Journalisten Tomas Ramberg, som intervjuade Annie Lööf följde upp uttalandet.

Tycker du att Sverige ska kunna exportera vapen till Kina, det var en nyhet för mig?

Lööfs svar blev:

- Sverige ska exportera till de länder som vi har samarbete med och samförståndsavtal med så länge den lagstiftningen vi har respekteras.

Regeringens syn på Kina är dock klar och går att jämföras med den på Saudiarabien - ett land Sverige exporterar vapen till. På Utrikesdepartementets hemsida kan man läsa att "Kina är en enpartistat och saknar fria val. Politisk opposition är inte tillåten".

Trots detta menar Annie Lööf att det är svårt att definiera landet. Något hon bara timmar senare tvingades ta tillbaka. 

– Annie har inte gjort något uttalande om Kina, hon tar Kina som ett exempel på många länder som ifrågasätts i den här diskussionen, säger Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren till Nyheter24 och fortsätter:

– Det finns flera länder där det finns diskussioner om lämplighet. Därför måste vi se över lagtstiftningen för att sen besluta om export och liknande.

Anser Annie Lööf att Kina är en diktatur eller en demokrati?

– Det svarar inte jag på utan jag svarar på Annies uttalanden utifrån diskussionen om lagstiftning kring vapenexport. Annie har ingen annan synpunkt kring Kina än vad regeringen har i övrigt och den finns på hemsidan (Utrikesdepartementets reds. anm). Kina är ett land som många har åsikter om och diskuterar kring, säger Kenneth Hultgren.

Annie Lööf har tidigare suttit i riksdagens kommittén för mänskliga rättigheter vilket gör det ännu märkligare att hon är så oklar i sina uttalanden om Kina. 2007 kallade hon Kina för "världenst största diktatur".

Nästa vecka kommer den kinesiske premiärministern Wen Jibao på besök. Han ska tas emot av Lööf i Göteborg. Frågan är om Lööf gjort sina uttalanden om Kina för att ställa in sig hos den kinesiske ministern.

– Det funkar inte så. Nej det funkar absolut inte så, säger Kenneth Hultgren.

Men det kan bli svårt att exportera vapen till Kina. EU har nämligen ett vapenembargo mot landet.

– Det är uppenbart att hon inte känner till det här embargot. Det är klart att det är ett bekymmer för hennes trovärdighet i de här frågorna, säger Ulf Bjereld till Expressen.

"Det blev olyckligt"

Annie Lööf gjorde själv en pudel efter att hennes uttalanden började spridas i sociala medier.

– Jag tänker verkligen inte föreslå att Sverige ska exportera vapen till Kina och jag anser inte att Kina är en demokrati, säger Annie Lööf till Nyheter24.

Hon menar att hon ville förklara hur systemet som reglerar vapenexport fungerar. Därför uppgav hon Kina som exempel.

– Min avsikt var att illustrera hur komplicerat det är att konstruera dessa system, och att jag och Centerpartiet ställer krav på skärpningar. Det blev olyckligt att använda Kina som teoretiskt exempel, och jag vill därför för säkerhets skull göra detta förtydligande, säger Annie Lööf till Nyheter24.

Kritik inifrån

Annie Lööf har fått stark kritik från partikamrater den senaste tiden. Efter flera uttalanden och förslag har centerpartisten Börje Hörnlund rasat mot sin partiledare. Hörnlund kritiserar Lööf bland annat för hennes förslag att sjuka, arbetslösa och ungdomar ska få ingångslönen sänkt med 25 procent. "Hon är mest olämplig av alla att skriva ansvarskännande fackliga företrädare på näsan", skriver Börje Hörnlund på Expressen. Han menar även att Annie Lööf har helt andra uppfattningar än Centerpartiet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela