Lördag 21 Maj
Stockholm

Sveriges minsta kommun dissar Billströms flyktingförslag

Enligt Sundbybergs kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren använder dock inte Migrationsverket alla de platser man har avtal för.
1 av 4
Enligt Sundbybergs kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren använder dock inte Migrationsverket alla de platser man har avtal för. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Migrationsminister Tobias Billström hälsar på Hawler Sleman från Syrien under Billströms besök på onsdagen på mottagning för ensamkommande flyktingbarn i Påryd, Kalmar län.
2 av 4
Migrationsminister Tobias Billström hälsar på Hawler Sleman från Syrien under Billströms besök på onsdagen på mottagning för ensamkommande flyktingbarn i Påryd, Kalmar län. Foto: PAUL MADEJ / SCANPIX
"Trots att antalet kommuner succesivt har ökat så har vi fortfarande inte tillräckligt med platser" - hävdar Billström.
3 av 4
"Trots att antalet kommuner succesivt har ökat så har vi fortfarande inte tillräckligt med platser" - hävdar Billström. Foto: PAUL MADEJ / SCANPIX
Migrationsministern Tobias Billström vill kunna tvinga kommuner att ta emot ensamkommande asylsökande barn och ungdomar.
4 av 4
Migrationsministern Tobias Billström vill kunna tvinga kommuner att ta emot ensamkommande asylsökande barn och ungdomar. Foto: PAUL MADEJ / SCANPIX

Migrationsverket klagar på att det finns för få platser men använder ändå inte alla i de kommuner man har avtal med.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Sverige bäst i Europa

698 barn har kommit till Sverige mellan januari och mars i år. Det är nästan lika många som Belgien tog emot hela förra året. De låg då på tredjeplats med 860 barn.

Tvåa kom Storbritannien med 1 277 barn vilket är ungefär hälften så mycket som Sveriges 2757.

Av de som söker asyl beviljas cirka 85% uppehållstillstånd. (2011 beviljades 74% uppehållstillstånd i första instans)

Den 1 april fanns det 1 626 asylsökande ensamkommande barn inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem. Av dessa är: 289 i ankomstkommunerna. 1 044 anvisade till kommuner med överenskommelse om mottagande. 293 anvisade till kommuner där släktingar eller nära anhöriga vistas.

Platsbristen för asylplatser är fortsatt akut. För närvarande finns det 289 ensamkommande barn som inte är anvisade, samtidigt som antalet asylplatser minskat med 28 platser under mars (enligt Migrationsverket).

SVERIGE. Om migrationsminister Tobias Billströms förslag om att tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn går igenom kan de bli kaosartat runt om i Sveriges kommuner.

Inte minst för Bjurholms kommun - Sveriges minsta kommun - som för tillfälligt inte alls har möjlighet att ta emot flyktingbarn, enligt kommunchefen.

– Vi kommer inte kunna ge dem en bra vistelse. Det är ingen bra miljö för dem här, säger kommunchefen Kurt Allan Egelby till Nyheter24.

Så många väntas 2012

Migrationsverkets prognos för 2012 är att Sverige kommer att ta emot 3 100 ensamkommande barn. Det blir i så fall en ökning från 2011 års siffra på 2 657 barn och ungdomar. Under flera års tid har Migrationsverket haft stora problem med att placera ut barnen som kommer. Det beror bland annat på att av Sveriges 290 kommuner är det bara 235 som har ett avtal med Migrationsverket.

– Trots att antalet kommuner successivt har ökat så har vi fortfarande inte tillräckligt med platser, säger Tobias Billström till Sveriges Radio.                                      

Billströms nya förslag är baserat på utredningen "Asylsökande ensamkommandebarn - en översyn av mottagandet". I betänkandet föreslås att Migrationsverket får utvidgade möjligheter att anvisa asylsökande ensamkommande barn till en kommun även i fall där överenskommelse med verket om mottagande saknas.

– Det handlar om kommuner som har avtal om fem barn vilket är det lägsta. Vi vill se fler barn i sådana kommuner och kommuner som inte tar emot alls, säger Billströms pressekreterare Linda Norberg till Nyheter24.

"Det blir fel om vi ska ta emot"

Men i Bjurholms kommun håller man inte med om att ministerns förslag är bra då de helt enkelt är för dåligt rustade.

– Vi har ingen egen gymnasieskola och inget aktivitetsombud. Det blir fel om vi ska ta emot, säger Kurt Allan Egelby.

I Sundbybergs kommun, norr om Stockholm, har man ett avtal med Migrationsverket om åtta platser plus tre för asylsökande. Totalt har de hand om 20 ensamkommande barn.

– Jag tycker det är ett bra förslag. Det är för jävligt att vissa kommuner inte vill ta emot. De visar total brist på solidaritet, säger Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande, till Nyheter24 och fortsätter:

– Men samtidigt kan man rikta en känga mot Migrationsverket då de bara använder fem av våra platser. De borde bli bättre på att utnyttja de platser som finns.

Kommentera
Kopiera länk
Dela