Måndag 20 Sep
Stockholm

Morddömde HA-anhängaren kan frias för High Chaparall-mordet

Den 36-årige mannen är så kallad proscept vilket betyder att han inte är fullvärdigmedlem ännu. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
1 av 3
Den 36-årige mannen är så kallad proscept vilket betyder att han inte är fullvärdigmedlem ännu. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
36-åringen släpptes av Hovrätten i onsdags förra veckan. Det betyder att det troligtvis blir en friande dom som kommer den 8 maj.
2 av 3
36-åringen släpptes av Hovrätten i onsdags förra veckan. Det betyder att det troligtvis blir en friande dom som kommer den 8 maj. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
Döre detta överåklagaren Sven-Erik Alhem gissar på att 36-åringen frias.
3 av 3
Döre detta överåklagaren Sven-Erik Alhem gissar på att 36-åringen frias. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Om den 36-årige mannen frias av Hovrätten blir det svårt att gå vidare i mordutredningen. "Jag tror att de flesta tappar suget."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Familjen överklagade domen

Tingsrättens dom på 12 års fängelse för det brutala knivmordet var för lite för den 36-årige HA-prospecten, ansåg familjen som överklagade till Hovrätten. Tillsammans med målsägandebiträdet Lars Brandel yrkade de på 17 års fängelse och utökat skadestånd. Men hovrätten gjorde bedömningen att den bevisning som åklagaren lagt fram under rättegången inte är tillräcklig för att bevisa att mannen är skyldig till mordet.

Nu vill delar av familjen överklaga till högsta domstolen.

"Han har dömt oss till en livstid av minnen och ilska" - sa huvudvittnet Lis Bergman till Nyheter24 i samband med överklagan.

JÖNKÖPING. Om exakt en vecka, den 8 maj, kommer hovrättsdomen för High-Chaparall-mordet på den 40-årige trebarnspappan. Trots att DNA-spår från både offret och den dömde 36-åringen finns på mordvapnet tyder de mesta på att mannen som är så kallad prospect till det grovt kriminella MC-gänget Hells Angels frias helt av Hovrätten.

Detta trots att han i tingsrätten dömdes för det brutala knivmordet och fick 12 års fängelse.

– Min gissning är att han går fri. Normalt sett tyder ett frisläppande på att bevisningen inte håller, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, till Nyheter24.

Morddömde 36-åringen frisläppt efter hovrättsförhandling

Det var i onsdags förra veckan som Hovrätten, efter de avslutat förhandlingarna, bestämde att Hells Angels-anhängaren skulle sättas på fri fot. Som Nyheter24 tidigare har rapporterat om var det på High Chaparrals camping förra sommaren som trebarnspappan brutalt knivmördades. Efter mordet har även ett av åklagarens huvudvittnen - Lis Bergman - hotats.

Natten till söndagen den 26 juni, två och en halv vecka efter mordet, vaknade hon av att hemtelefonen ringde. På andra sidan luren hörde hon en mansröst: “Hej Lis, känner du igen mig”.

– Jag skulle få lära mig att veta hut. Det skulle gå ut på att jag skulle passa mig på vad jag sa. Jag har inget annat än mordet att sätta det här hotet i samband med, berättade Lis Bergman för Nyheter24 då.

"Luften går nog ur mordutredningen"

Enligt Sven-Erik Alhem är möjligheterna till att överklaga den kommande hovrättsdomen till Högsta domstolen minimala.

- Den måste i så fall ha någon prejudicerande verkan. Att en dom från Hovrätten kommer till Högsta domstolen är mycket ovanligt, säger Sven-Erik Alhem.

Tror du att utredarna kommer ta upp mordutredningen igen om han frias?

– Man kan nog säga allmänt sett att luften går ur en mordutredning när det blir ett frikännande. Jag tror att de flesta tappar suget.

Kan vittnen få skydd trots att det blir en friande dom?

– Ja, visst är det så. Men jag tycker att den som hotar ett vittne också får finna sig att straffet för det är att de får sitta resten av sitt liv i fängelse.  Även fast man skärpt straffet för övergrepp i rättssak har man inte förstått allvaret i brottet. Utifrån en demokratisk synpunkt är det viktigt att visa att hotar du ett vittne ska du veta om att det blir livstids fängelse som straff, säger Sven-Erik Alhem till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela