Söndag 25 Sep
Stockholm

Nämdeman kan petas efter uttalande om Peter Mangs

40-årige Peter Mangs har i media kallats både "Serieskytten" och "nye lasermannen".
1 av 4
40-årige Peter Mangs har i media kallats både "Serieskytten" och "nye lasermannen". Foto: Privat
Men först ska åtalet lämnas in den 7 maj.
2 av 4
Men först ska åtalet lämnas in den 7 maj. Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Rättegången mot Peter Mangs inleds den 14 maj.
3 av 4
Rättegången mot Peter Mangs inleds den 14 maj. Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Nämndemannens Thomas Indrebøs petades efter uttalande i juli om dödsstraff för terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik.
4 av 4
Nämndemannens Thomas Indrebøs petades efter uttalande i juli om dödsstraff för terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Nämndemannen jämförde serieskytten Peter Mangs med Lasermannen John Ausonius utan att veta något om serieskyttens motiv.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Rättegången mot Peter Mangs

40-årige Peter Mangs misstänks för tre mord och tolv mordförsök. De flesta nattetid och offren bestod av väntande busspassagerare, flera småföretagare och privatpersoner.

Åtalet gäller även förberedelse till mord, grovt olaga hot, skott in i en lägenhet, skott in i ett polishus och skott mot skyltar. Mangs erkänner bara skadegörelse.

Han har suttit frihetsberövad sedan den 6 november 2010. På måndag den 7 maj lämnade åklagaren in åtalet mot den så kallade "Serieskytten".

Den 14 maj klockan 08.30 inleds sedan rättegången mot honom i Malmö tingsrätt.

Läs mer om åtalet mot Peter Mangs här och här.

MALMÖ. Nämndemannen Tahmoures Yassami (S) kan komma att petas från rättegången mot serieskytten Peter Mangs, kan Nyheter24 avslöja. 

Ett beslut om att granska nämndemannens lämplighet kom efter att Nyheter24 kontaktat domaren Ann-Louise Roos på torsdagen om Yassamis tidigare uttalanden kring Mangs dåd.

– Det som händer nu är att vi har frågan öppen. Vi kommer vara helt öppna med det som hänt. Jag har varit i kontakt med åklagaren och Peter Mangs försvarare. Sedan ska jag kontakta nämndemannen själv, säger domaren Ann-Louise Roos till Nyheter24.

Jämförde Mangs med Lasermannen utan att veta motivbilden

Bakgrunden till granskningen av Tahmourse Yassami är hans uttalanden som verksamhetschef vid Iransk-Svenska föreningen i Malmö om skottlossningarna hösten 2010.

Innan Peter Mangs greps och innan polisen visste något om serieskyttens motiv uttalade sig Tahmourse Yassami om dåden, spekulerade i motivet och jämförde med Lasermannen John Ausonius.

– Om det är någon som jagar efter invandrare så här blir man orolig. Tankarna går direkt till att det kan vara någon som försöker att likna lasermannen, sa Tahmoures Yassami bland annat till Svenska Dagbladet.

Tahmoures Yassami är inte den enda nämndemannen som bytts ut nyligen. Den tidigare nämndemannen Thomas Indrebøs i rättegången mot terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik byttes ut efter att han skrivit "Dödsstraff är det enda rätta i det här fallet!!!!!!" - den 23 juli, en dag efter attentaten i Oslo och på Utöya.

"Krävs att någon lämnar in jävsinvändning"

Även om Tahmoures Yassamis uttalande inte handlar om vilket straff Peter Mangs ska få har domaren valt att gå vidare med ärendet.

– Frågan väcks nu tack vare dig. Nu krävs det att någon lämnar in en jävsinvändning innan ett beslut kommer.

När Nyheter24 når Tahmourse Yassami förklarar han sina uttalanden samtidigt som han hävdar att han kommer vara neutral i sin roll som nämndeman.

– Det var vid tiden då gärningarna hände. Det har inget att göra med mitt uppdrag som nämndeman, säger Tahmourse Yassami till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag måste vara neutral i min roll som nämndeman och gå efter den bevisning som förs fram i rätten.

Han har heller inga tvivel om att han kan ge en rättvis rättegång.

– Jag vet att jag, andra nämndemän och domaren kommer att gå efter bevisen i rättegången. Det är klart att jag är lämplig. 

Om någon lämnar in en jävsinvändning mot dig. Kommer du lämna frivilligt då?

– Vi får se, jag kan inte kommentera det nu.

Rättegången mot Peter Mangs inleds måndagen den 14 maj klockan 08.30.

Nyheter24 har sökt Peter Mangs advokat Jesper Monthán och åklagare Solveig Wollstad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.