40-årige Peter Mangs har i media kallats både "Serieskytten" och "nye lasermannen".
1 av 6
40-årige Peter Mangs har i media kallats både "Serieskytten" och "nye lasermannen". - Foto: Privat
Men först ska åtalet lämnas in den 7 maj.
2 av 6
Men först ska åtalet lämnas in den 7 maj. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem tycker att rätten ska ta sitt ansvar och byta ut nämndemannen.
3 av 6
Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem tycker att rätten ska ta sitt ansvar och byta ut nämndemannen. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Rättegången mot Peter Mangs inleds den 14 maj.
4 av 6
Rättegången mot Peter Mangs inleds den 14 maj. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Elisabeth Massi Fritz kräver att nämndemannen byts ut: "Det finns inte så mycket att fundera över från domstolens sida."
5 av 6
Elisabeth Massi Fritz kräver att nämndemannen byts ut: "Det finns inte så mycket att fundera över från domstolens sida." - Foto: Karl Nilsson/Scanpix
Nämndemannens Thomas Indrebøs petades efter uttalande i juli om dödsstraff för terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik.
6 av 6
Nämndemannens Thomas Indrebøs petades efter uttalande i juli om dödsstraff för terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik. - Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Rättsexperter kräver att nämndemannen i Mangs-rättegången byts ut

"I det här fallet är det inget konstigt alls. Rätten borde ta det säkra för det osäkra."


Rättegången mot Peter Mangs

40-årige Peter Mangs misstänks för tre mord och tolv mordförsök. De flesta nattetid och offren bestod av väntande busspassagerare, flera småföretagare och privatpersoner.

Åtalet gäller även förberedelse till mord, grovt olaga hot, skott in i en lägenhet, skott in i ett polishus och skott mot skyltar. Mangs erkänner bara skadegörelse.

Han har suttit frihetsberövad sedan den 6 november 2010. På måndag den 7 maj lämnade åklagaren in åtalet mot den så kallade "Serieskytten".

Den 14 maj klockan 08.30 inleds sedan rättegången mot honom i Malmö tingsrätt.

Läs mer om åtalet mot Peter Mangs här och här.

– En nämndeman som inte är objektiv är alltid en fara för en rättssäker prövning, vilket inte kan accepteras. I det här fallet anser jag att nämndemannen måste lämna sitt uppdrag. Det finns inte så mycket att fundera över från domstolens sida, säger brottsmålsadvokat Eliasbeth Massi Fritz till Nyheter24.

Advokaten, som tidigare har agerat rättsexpert i samband med rättegången mot Breivik, får stöd från ytterligare en tung debattör.

Rätten ska ta sitt ansvar

Den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem hävdar nämligen att tingsrätten i Malmö måste ta sitt ansvar och byta ut nämndemannen Tahmoures Yassami (S) från rättegången mot den så kallade "serieskytten" Peter Mangs.

Detta efter att Nyheter24 på torsdagen kunde avslöja att Yassami gjort uttalande om Peter Mangs och jämfört hans gärningar med lasermannen John Ausonius - utan att veta något om serieskyttens motiv.

– Jag menar att det här är en självklarhet att när man vid minsta tillstymmelse kan ifrågasätta objektiviteten så borde man ersätta honom, säger Sven-Erik Alhem till Nyheter24 och fortsätter:

– I det här fallet är det inget konstigt alls. Rätten borde ta det säkra före det osäkra.

Den så kallade "serieskyttens" försvarare kommer att lämna besked om de vill att nämndemannen Tahmoures Yassami (S) byts ut inför den kommande rättegången först på måndag. För i helgen ska de nämligen träffa deras klient som misstänks för bland annat tre mord och tretton mordförsök.

– Vi har tagit del av de uppgifterna som har kommit fram och de kommer vi att titta närmare på. Vi ska tala med vår huvudman först, säger advokat Douglas Norking till Nyheter24.

Ett byte drabbar ingen

Sven-Erik Alhem menar dock att det är rättens ansvar att se till att nämndemannen byts ut. Oavsett vilken åsikt åklagare, domare eller Peter Mangs försvarsadvokat har. En av anledningarna till det är att det kan inte drabba varken försvararen eller åklagaren på minsta sätt.

Det hade dock varit annorlunda om man var mitt inne i förhandlingen men när det nu är 10 dagar kvar till rättegången ska det inte vara några problem att byta, hävdar Alhem.

Nämndemannen säger själv att han är objektiv och inte har några problem med detta. Vad säger du om det?

– För den som känner med sig själv att det förekommer jäv är det upp till den enskilde själv att tala om det. Det är även naturligt att man säger till sin närmaste chef att "det är olämpligt att jag är med".

Nyheter24 har vid upprepade tillfällen sökt åklagare Solveig Wollstad för att höra hennes åsikt i frågan.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!