40-årige Peter Mangs har i media kallats både "Serieskytten" och "nye lasermannen".
1 av 3
40-årige Peter Mangs har i media kallats både "Serieskytten" och "nye lasermannen". - Foto: Privat
Men först ska åtalet lämnas in den 7 maj.
2 av 3
Men först ska åtalet lämnas in den 7 maj. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Rättegången mot Peter Mangs inleds den 14 maj.
3 av 3
Rättegången mot Peter Mangs inleds den 14 maj. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Nämndemannen lämnar Mangs-rättegången

Efter Nyheter24:s avslöjande lämnar Tahmoures Yassami sitt uppdrag.


Rättegången mot Peter Mangs

40-årige Peter Mangs misstänks för tre mord och tolv mordförsök. De flesta nattetid och offren bestod av väntande busspassagerare, flera småföretagare och privatpersoner.

Åtalet gäller även förberedelse till mord, grovt olaga hot, skott in i en lägenhet, skott in i ett polishus och skott mot skyltar. Mangs erkänner bara skadegörelse.

Han har suttit frihetsberövad sedan den 6 november 2010. På måndag den 7 maj lämnade åklagaren in åtalet mot den så kallade "Serieskytten".

Den 14 maj klockan 08.30 inleds sedan rättegången mot honom i Malmö tingsrätt.

Läs mer om åtalet mot Peter Mangs här och här.

MALMÖ. Tahmoures Yassami (S) lämnar sitt uppdrag som nämndeman i rättegången mot den misstänkte serieskytten Peter Mangs.

Detta efter att Nyheter24 avslöjat att Yassami jämförde serieskytten Peter Mangs med Lasermannen John Ausonius utan att veta något om serieskyttens motiv.

I samband med avslöjandet förklarade Tahmourse Yassami sina uttalanden för Nyheter24.

– Det var vid tiden då gärningarna hände. Det har inget att göra med mitt uppdrag som nämndeman, sa Tahmourse Yassami till Nyheter24 och fortsatte:

– Jag måste vara neutral i min roll som nämndeman och gå efter den bevisning som förs fram i rätten.

Han hade heller inga tvivel om att han kunde ge en rättvis rättegång.

– Jag vet att jag, andra nämndemän och domaren kommer att gå efter bevisen i rättegången. Det är klart att jag är lämplig.

I ett pressmeddelande från Malmö tingsrätt skriver man: "Vid tingsrättens samtal med nämndemannen i fredags framkom att han även har medverkat såsom utfrågare i en närradiointervju med en av målsägandena i målet. I intervjun fick målsäganden, som också kommer att höras i rättegången, bland annat berätta om det brott han utsatts för."

– En dom ska helt och hållet grunda sig på vad som har avhandlats under rättegången och det finns i detta fall en viss risk för att nämndemannen i vart fall omedvetet låter sig påverkas av den tidigare gjorda intervjun, säger chefsrådman Lennart Strinäs och fortsätter:

– Den omständigheten att nämndemannen redan innan rättegången har deltagit i en intervju med en av parterna kan därför vara ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet i målet.

Tingsrätten och nämndemannen har i samförstånd kommit överens om att han lämnar uppdraget som nämndeman i målet. En ny nämndeman kommer att utses inom de närmaste dagarna.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.