Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljöpartiet oroas av kommunpolitikernas klimatförnekande

- 07/05/2012, 14:34 -
Maria Ferm är starkt kritisk mot de politiker som förnekar klimathotet.
1 av 2

Maria Ferm är starkt kritisk mot de politiker som förnekar klimathotet.

Victor Lundberg / SCANPIX

70 procent av de tillfrågade politikerna tvivlar starkt på klimatfrågan.
2 av 2

70 procent av de tillfrågade politikerna tvivlar starkt på klimatfrågan.

Henrik Montgomery/Scanpix

En ny rapport visar att sex av tio kommunpolitiker och chefer är skeptiska till att klimathotet existerar.

STOCKHOLM. Rapporten är gjord av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, där politiker och chefer i 63 kommuner frågats om hur de ser på klimatförändringarna.

Resultatet är överraskande. Hela 70 procent av de tillfrågade tvivlar starkt på ett klimathot, och nio procent förnekar det helt. 61 procent är dessutom tveksamma till om människan orsakat jordens uppvärmning.

Myndigheten menar att klimatanpassning på kommunal nivå är oerhört viktigt, och säger i rapporten att de som förnekar klimathotet är de som gjort minst i frågan. Den typiska klimatförnekaren är "en man i en liten kommun med konservativ hållning” medan den klimatövertygade är ”kvinna i en större kommun och är miljöpartist”.

"Vissa sticker huvudet i sanden"

Maria Ferm, riksdagsledamot för Miljöpartiet, är mycket oroad över rapportens resultat.

– Man måste nog fråga en psykolog om varför vissa väljer att sticka huvudet i sanden. Det är mycket oroväckande. Vi vet ju om problemet, vi vet hur lång tid vi har på oss och vi vet vilka åtgärder som krävs för en lösning, säger hon till Nyheter24

Hon menar att klimatfrågans akuta problem är något som också måste lösas på en kommunal nivå.

– Alla utsläpp är lokala. Visserligen krävs det stora klimatavtal, men kommunal tillämpning vad gäller utsläpp på allt från trafik till industrier är viktiga.

Ferm ifrågasätter starkt de kommunpolitiker som förnekar klimathotet.

– Det är märkligt att man inte tror på konkreta vetenskapliga fakta. Vi har ett akut problem som vi ser konsekvenser av runt hela världen.

2389 personer svarade på myndighetens enkät.