Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) är en av politikerna som vägrat att svara på Nyheter24:s frågor.
1 av 4
Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) är en av politikerna som vägrat att svara på Nyheter24:s frågor. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Trots att alliansen informerades om det begärda underpriset på Serafen.
2 av 4
Trots att alliansen informerades om det begärda underpriset på Serafen. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Serafen avknoppades för 700 000 kronor - och såldes vidare för 20 miljoner.
3 av 4
Serafen avknoppades för 700 000 kronor - och såldes vidare för 20 miljoner. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Nu utreds den skandalomsusade Serefan-affären för korruption.
4 av 4
Nu utreds den skandalomsusade Serefan-affären för korruption. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Åklagare utreder korruption vid Serafen-utförsäljning

Den omskrivna skandalen om den avknoppade vårdcentralen utreds nu av riksenheten för korruption.


Skandalen avslöjades i januari

Det var i början av året som vårdmottagningen Serafen såldes vidare till Capio för, enligt uppgifter, 20 miljoner kronor. Capio ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax.

År 2007 fick däremot sex läkare köpa mottagningen till priset 694 500 kronor. Då ingick bland annat personal, kundregister, maskiner och lokaler.

Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) har sagt att man "inte troded att någon skulle berika sig". Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) har flera gånger avböjt att kommentera.

Trots att statsminister Fredrik Reinfeldt har kritiserat affären, som polisanmäldes av Vänsterpartiet i Stockholm.

Den åttonde april meddelade chefsåklagare Alf Johansson vid riksenheten mot korruption att en förundersökning skulle inledas.

STOCKHOLM. I januari avslöjades att den borgerliga alliansen i Stockholms landsting låtit sex läkare köpa vårdcentralen Serafen för 694 500 kronor - som sedan sålt den vidare för runt 20 miljoner.

Nu inleder chefsåklagare Alf Johansson vid riksenheten mot korruption en förundersökning för att gräva djupare i skandalen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi kommer att hålla en del förhör för att skaffa oss mer kännedom om vad som har förevarit, säger åklagaren.

Brottsmisstanken är i dagsläget grov trolöshet mot huvudman, men än så länge finns det ingen misstänkt person.

Har vägrat att svara på frågor

Blåsvädret kring den skandalomsusade affären mötte nya proportioner när politikerna avslöjades ha vetat om att det begärda priset var långt under det verkliga värdet.

– Det var uppenbart att det i verkligheten hade ett högre pris. Jag hade ingen uppfattning hur mycket över detta värdet var, annat än att det var mångmiljonbelopp, säger landstingsdirektören Göran Stiernstedt i slutet på april till Sveriges Radio.

Trots det vägrade hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) att svara på Nyheter24:s frågor när affären anmäldes av Vänsterpartiet i början på året. Reinfeldt har flera gånger avböjt att kommentera.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!