Centerledaren och näringsministern Annie Lööf vill utöka samarbetet med Miljöpartiet.
1 av 4
Centerledaren och näringsministern Annie Lööf vill utöka samarbetet med Miljöpartiet. - Foto: SCANPIX / Montage
Frågan är dock hur mycket nytt samarbete som är aktuellt när migrationsuppgörelsen går segt och kritiserats av båda språkrören.
2 av 4
Frågan är dock hur mycket nytt samarbete som är aktuellt när migrationsuppgörelsen går segt och kritiserats av båda språkrören. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Partisekreteraren Anders Wallner (MP) tycker dock det är typiskt att det är just ett av de mindre partierna i Alliansen som öppnar för det.
3 av 4
Partisekreteraren Anders Wallner (MP) tycker dock det är typiskt att det är just ett av de mindre partierna i Alliansen som öppnar för det. - Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
Michael Arthursson (C), partisekreterare, skriver tillsammans med Lööf om de nya samarbetsområdena.
4 av 4
Michael Arthursson (C), partisekreterare, skriver tillsammans med Lööf om de nya samarbetsområdena. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

"Lööf vill ha draghjälp mot Moderaterna"

Centerpartiet vill att alliansen samarbetar mer med Miljöpartiet. Men är det aktuellt när migrationsuppgörelsen drar ut på tiden?


Centerns områden

1. Ökad satsning på infrastruktur

- C vill sälja statens innehav i bland annat SBAB och Teliasonera för att frigöra resurser och öronmärka intäkterna till satsning på järnväg, vägar och IT.

2. Utveckla migrationsuppgörelsen

- Vill räta ut frågetecknen som MP lyft kring vård för papperslösa och asylsökande. C vill ta upp arbetskraftsinvandringen.

3. Sänkta trösklar på arbetsmarknaden

- MP har tidigare möjliggjort undantag i Lagen om anställningsskydd, Las, som Centern vill sloppa helt.

STOCKHOLM. De har redan samarbetat om migrationen. Nu vill Centerpartiet att regeringen ska söka överenskommelser med Miljöpartiet på flera områden. Det handlar dock om områden där C saknar ministerposter - infrastruktur, arbetsmarknad och migration.

– Det är symptomatiskt. De mindre partierna känner att de skulle behöva draghjälp för att få mer att säga till om gentemot Moderaterna, säger Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner till Nyheter24.

På torsdagen skriver Centerpartiledaren Annie Lööf tillsammans med partisekreteraren Michael ArthurssonSvD Brännpunkt om att de vill se ett utökat samarbete. Samtidigt var båda MP-språkrören Åsa Romson och Gustaf Fridolin i veckan ute och hotade med att dra sig ur migrationsuppgörelsen om det inte kommer ett förslag i höst.

– Det är klart att det skulle finnas en mer positiv ton mellan oss och regeringen om det vi redan påbörjat gick framåt, säger Wallner.

"Positivt om fler i regeringen ville söka samarbete"

Totalt sett ser Miljöpartiet dock positivt på Centerns utspel och skulle gärna diskutera till exempel infrastruktur. Enligt Anders Wallner är det ett av områdena man tidigare fört diskussioner med regeringen om. Frågan är dock om det är fler partier i alliansen som vill utöka samarbetet.

– Det vore väldigt positivt om fler i regeringen ville söka samarbete för att få en majoritet i riksdagen, säger partisekreteraren.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.