Fyra personer har varit inblandade. Huvudgärningsmännen uppges vara 17 och 13 år gamla. 13-åringen har släppts.
1 av 2
Fyra personer har varit inblandade. Huvudgärningsmännen uppges vara 17 och 13 år gamla. 13-åringen har släppts. - Foto: Heiko Junge/AP/Scanpix
De anhållna uppges neka till brott.
2 av 2
De anhållna uppges neka till brott. - Foto: FREDRIK PERSSON / AP / SCANPIX

Pojke gruppvåldtogs - 70-åring gripen

"Man kan rubricera det som gruppvåldtäkt eftersom det varit flera inblandade."


Barnvåldtäkt i Sverige

Minsta straffvärdet för våldtäkt mot barn i Sverige är fyra år.

Beroende på hur grov övergreppen varit, det vill säga om hot, våld, annan brottslig gärning eller om flera förgripit sig på offret kan gärningsmannen däremot dömas till tio års fängelse. Detta straff är också maxstraffet för våldtäkt.

Andra faktorer som spelar in är hur gammal barnet är och om gärningsmannen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Källa: Wikipedia och Lagen.

SUNDSVALL. Fyra personer anhölls på tisdagen för den grova våldtäkten på en 14-årig pojke som ägde rum i en lägenhet i Sundsvall förra månaden. Den 70-årige pensionären som bor i lägenheten misstänks för medhjälp till det grova övergreppet, rapporterar Dagbladet.

Personerna som utfört själva våldtäkten är däremot betydligt yngre.

– Huvudgärningsmännen som är misstänkta för grov våldtäkt mot barn är 17 och 13 år gamla. Men 13-åringen är försatt på fri fot eftersom att han inte är straffmyndig, berättar kammaråklagaren Jens Göransson för Nyheter24.

En annan 15-årig pojke misstänks också för medhjälp till det sexuella övergreppet.

Handlar det om en gruppvåldtäkt?

– Man kan rubricera det som en gruppvåldtäkt eftersom det varit flera inblandade, sen hur våldtäkten gått till har vi inte gått in på av utredningstekniska skäl, säger Göransson.

För ung för fängelse

Den yngsta av de inblandade har omhändertagits av sociala myndigheter. Eftersom att flera av de misstänkta gärningsmännen inte är straffmyndiga är det ännu oklart vad utgången kan komma att bli om personerna anses skyldiga till våldtäkten.

– Minimumstraffet för våldtäkt mot barn är fyra års gängelse, så det är ett grovt brott. Är man under 21 så kan straffet bli lindrigare och döms man för medhjälp kommer man också lägre ner i brottsskalan.

Enligt Dagbladet nekar ungdomarna till våldtäkten samtidigt som den 70-årige lägenhetsinnehavaren inte velat prata om brottsmisstankarna över huvud taget.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!