Polisens övertramp ägde rum i augusti 2009. Det tog nästan tre år för polismyndigheten att avskeda polismannen.
1 av 5
Polisens övertramp ägde rum i augusti 2009. Det tog nästan tre år för polismyndigheten att avskeda polismannen. - Foto: Jessica Gow / TT / NTB Scanpix
. . . Skavsta flygplats.
2 av 5
. . . Skavsta flygplats. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Detta efter att en man anlänt mycket berusad från en utomlandsresa till. . .
3 av 5
Detta efter att en man anlänt mycket berusad från en utomlandsresa till. . . - Foto: Pontus Stenberg / SCANPIX
Den berusade passageraren fördes senare till arresten i Nyköping.
4 av 5
Den berusade passageraren fördes senare till arresten i Nyköping. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
58-åringen avskedades efter att han dömts av hovrätten för misshandel på en person som suttit handfängslad i arresten.
5 av 5
58-åringen avskedades efter att han dömts av hovrätten för misshandel på en person som suttit handfängslad i arresten. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Polis misshandlade handfängslad: "Dunkade hans huvud i väggen"

Avskedas närmare tre år efter att misshandeln ägde rum: "Utövade ett så kraftigt tryck mot målsägandes hals, att denne fick svårt att få luft".


Misshandel

"3 kap. 5 §:  Den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd, döms för misshandel till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader."

Källa: Lag (1998:393).

NYKÖPING. En 58-årig man som varit i tjänst som biträdande gränsbefäl vid polisen på Skavsta flygplats har avskedats efter att han dömts för misshandel på en person som placerats i arresten. Detta trots att personen inte hade någon möjlighet till att försvara sig, då denne försatts med handfängsel.

Misshandeln uppges ha uppstått efter att en konflikt uppstått mellan dem båda:

"Skadan uppkom då polisen - först med sina händer och en arm tryckte upp målsäganden och upprepat dunkade dennes huvud mot en vägg i arrestutrymmet, varvid polisen även utövade ett så kraftigt tryck mot målsägandes hals, att denne fick svårt att få luft", står det i domen som fastställts av Hovrätten.

Polismannens övertramp ägde rum den nionde augusti 2009. Det dröje däremot ända fram tills maj 2012 innan 58-åringen avskedades av polismyndigheten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?