Föreläsaren hävdade att drogrester sitter kvar i fettvävnaden och kan ge positivt resultat många år senare.
1 av 3
Föreläsaren hävdade att drogrester sitter kvar i fettvävnaden och kan ge positivt resultat många år senare. - Foto: Jeff Chiu / AP / SCANPIX
Drogfritt kopplas till scientologin. Här religionens grundare L Ron Hubbard.
2 av 3
Drogfritt kopplas till scientologin. Här religionens grundare L Ron Hubbard. - Foto: SCANPIX
Totalt anlitades organisationen av 65 kommuner för 750 000 kronor.
3 av 3
Totalt anlitades organisationen av 65 kommuner för 750 000 kronor. - Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Scientologiska idéer och grova faktafel i drogundervisning

Organisationen Drogfritt kommer inte längre anlitas av ett antal skolor efter att det avslöjats att de har kopplingar till scientologin.


Anlitades för 750 000 kronor

SvD:s granskning av fakturor betalda till Drogfritts konton de senaste tre åren, i samtliga kommuner, visar att de anlitats väldigt ofta. Totalt handlar det om 65 kommuner som tillsammans anlitat organisationen för 750 000 kronor.

SVERIGE. Drogrester fastnar i fettvävnaden och kan sedan tränga in i blodomloppet igen och visa positivt i tester decenneier efter att man blivit drogfri. Det är ett av de påståenden som Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige, Drogfritt, använder sig av när de anlitas i svenska skolor. Men det är helt felaktigt.

– Nej, nej, nej, så går det inte till. Det är en sådan där myt som finns bland vissa narkomaner, säger Björn Johnson, docent i socialt arbete vid Malmö högskola, till Svenska Dagbladet.

Drogfritt menar att de är politiskt och religiöst obundna men faktum är att de använder sig av Narconons preventionsprogram, ett program som bygger på idéer från L Ron Hubbard - grundaren av scientologikyrkan.

"Till för att dra in pengar till scientologin"

Nu kan flera skolor sluta anlita organisationen.

– Är det som du säger att det här är en organisation som sprider information som inte är korrekt ska vi naturligtvis inte använda dem, säger Thomas Persson, chef för utbildningsförvaltningen i Stockholm, till SvD.

Det är inte första gången Drogfritt anklagas för att vara kopplade till scientologin. Redan hösten 2008 riktades anklagelser mot organisationens ledare och grundare Åsa Graaf som själv sagt att hon är scientolog.

– Det här är en av scientologernas frontorganisationer, som är till för att dra in pengar och skapa sysselsättning för medlemmarna, sa Åke Wiman, som studerat scientologernas aktiviteter i Sverige, då till Sydsvenskan.

2009 var Drogfritt under luppen i SVT:s Uppdrag Granskning efter att flera kända svenskar ställt upp på att vara med i en bok som organisationen gav ut - helt ovetande om kopplingen till scientologin.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!