Onsdag 19 Maj
Stockholm

Två personer gripna för mordet på Esa Rano

Det är ännu oklart om personerna är kända hos polisen sedan tidigare - eller om de haft kopplingar till det tidigare mordförsöket på offret.
1 av 2
Det är ännu oklart om personerna är kända hos polisen sedan tidigare - eller om de haft kopplingar till det tidigare mordförsöket på offret. Foto: FREDRIK PERSSON / AP / SCANPIX
Mordoffret fick 108 500 kronor i ersättning. Pengarna förvarades i mannens hem.
2 av 2
Mordoffret fick 108 500 kronor i ersättning. Pengarna förvarades i mannens hem. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Offret har tidigare överlevt en yxattack där han höggs i ansiktet upprepade gånger. Denna gång hade mannen däremot inte turen på sin sida.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

År 2008 attackerades Haparanda-bon Esa Rano med sex yx-hugg som träffade ansiktet och huvudet. Mirakulöst nog överlevde mannen.

Senare framkom det att yxattacken varit ett resultat av en 20 år gammal grannfejd. En pappa tillsammans med sina fem barn åtalades för brottet - och flera av familjemedlemmarna dömdes till långa fängelsestraff.

I april mördades 51-årige Esa Rano i sitt hem. Det dröjer dock tills obduktionen på rättsmedicin i Umeå innan det framkommer att det handlat om ett mord.

En 22 milimeters kula hittas i huvudet på Rano. Troligtvis beror den sena upptäckten på att offrets ärr från yxattacken döljt såret från skottkulan.

HAPARANDA. I slutet på april hittades den tidigare yxattackerade Esa Rano död i sitt hem i östra Norrbotten. Nu har polisen gripit två gärningsmän som misstänks för mordet på 51-åringen, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

Polisen är däremot mycket förtegna om måndagens genombrott:

– Den information jag har fått är att det är två personer som har anhållits, men mer kan jag inte ge ut, säger polisens presstalesman, Anna-Lena Hesse till Nyheter24.

Hade pengar och guld

Norrbottens-kuriren har tidigare skrivit att polisen använt kameror i utredningen som Esa Rano låtit installera utanför sitt hus.

Anledningen till att offret haft övervakningsutrustningen kan bero på att det funnits guld och kontanter till ett värde av flera hundra tusen kronor i sin ägo. Huruvida detta varit motivet till mordet är däremot ännu oklart.

Två veckor innan dödsfallet hade 51-åringen nämligen erhållit en ersättning på 108 500 kronor, efter yxattacken 2008, skriver NK.

Kommentera
Kopiera länk
Dela