"Etniska svenskar" används främst av öppet högerextrema grupper såsom nazistiska Svenskarnas parti.
1 av 3
"Etniska svenskar" används främst av öppet högerextrema grupper såsom nazistiska Svenskarnas parti. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX
Fredrik Reinfeldt har fått kritik från alla möjliga håll efter sitt uttalande om "etniska svenskar mitt i livet".
2 av 3
Fredrik Reinfeldt har fått kritik från alla möjliga håll efter sitt uttalande om "etniska svenskar mitt i livet". - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Ylva Johansson (S) menar att Reinfeldt får det att låta som att unga och invandrare inte är lika viktiga.
3 av 3
Ylva Johansson (S) menar att Reinfeldt får det att låta som att unga och invandrare inte är lika viktiga. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Ylva Johansson (S): "Reinfeldt legitimerar diskriminering"

Statsministern talade om "etniska svenskar mitt i livet" och deras låga arbetslöshet och får nu stenhård kritik. De flesta av Nyheter24:s frågor har dock lämnats obesvarade.


Vanligt i högerextrema kretsar

Begreppet "etniska svenskar" är mycket sällsynt bland svenska politiker och hör snarare hemma i öppet högerextrema kretsar.

Exempelvis visar en enkel google-sökning, förutom kommentarer om Reinfeldts uttalande, nästan uteslutande träffar från öppet främlingsfientliga sajter som Realisten, Fria Tider och Sweden Confidential samt ett antal bloggar med liknande inriktning. En styrelseledamot för nazistiska Svenskarnas parti har också tidigare kritiserat Sverigedemokraterna för att inte representera just "etniska svenskar".

Tidigare har Fredrik Reinfeldt i en intervju med Dagens Nyheter uttalat sig om att Sverige har en låg arbetslöshet bland "etniskt födda svenskar". Läs mer om det här.

STOCKHOLM. "Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet". Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande till TT har lett till starka reaktioner.

Nu menar Socialdemokraterna att hans inställning kan leda till ytterligare klyftor på arbetsmarknaden.

– Han legitimerar diskriminering på arbetsmarknaden och får det att låta som att det är viktigare att medelålders svenskar får jobb än att unga eller invandrare får det, säger Ylva Johansson (S), arbetsmarknadspolitisk talesperson, till Nyheter24.

"Begreppet mycket obehagligt"

Just användningen av begreppet "etniska svenskar" har kanske mött starkast reaktioner. Dels för att det är svårt att definiera men också för att det inte förs någon statistik kring en sådan grupp.

– Jag tycker begreppet är mycket obehagligt, säger Johansson.

Begreppet har tidigare använts främst i öppet högerextrema kretsar men statsministern och hans stab vill under tisdagen inte svara på vad som menas med "etniska svenskar" eller om det var ett lämpligt ordval. I stället menar Reinfeldt att han ville belysa den höga arbetslösheten bland unga och utrikesfödda.

"Våra meningsmotståndare hävdar att vi har massarbetslöshet i Sverige. Vi menar att Sverige har strukturella problem med en högre arbetslöshet bland unga och utrikesfödda", skriver Reinfeldt i ett uttalande.

Arbetslösheten bland inrikesfödda mellan 25 och 54 år har ökat från fjärde kvartalet 2006 till första kvartalet 2012 - från 3,3 procent till 3,8 procent.

Nyheter24 har sökt svar på följande frågor hos statsministerns stab men hänvisats till det skriftliga uttalandet:

- Vad är definitionen av begreppet "etniska svenskar" i det här fallet? Och vilken statistik finns som visar på låg arbetslöshet inom den gruppen?

- Varför räknas inte grupper där arbetslösheten är som störst (ex. utrikesfödda och unga) in i resonemanget?

- Om man räknar med alla arbetsmarknadens svagaste grupper - är arbetslösheten i Sverige att betrakta som hög?

- Begreppet "etniska svenskar" används normalt främst i öppet högerextrema miljöer såsom på webbplatserna Realisten, Nationell.nu och Fria Tider. Är det ett bra ordval? Kommer det att användas även i fortsättningen?

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!