Juholts råd till Reinfeldt är att backa från uttalandet.
1 av 2
Juholts råd till Reinfeldt är att backa från uttalandet. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Fredrik Reinfeldt har fått kritik från alla möjliga håll efter sitt uttalande om "etniska svenskar mitt i livet".
2 av 2
Fredrik Reinfeldt har fått kritik från alla möjliga håll efter sitt uttalande om "etniska svenskar mitt i livet". - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Juholts tips till Reinfeldt: "Be om ursäkt"

"Står han fast vid sitt uttalande bör han skämmas, varken mer eller mindre."


Vanligt i högerextrema kretsar

Begreppet "etniska svenskar" är mycket sällsynt bland svenska politiker och hör snarare hemma i öppet högerextrema kretsar.

Exempelvis visar en enkel google-sökning, förutom kommentarer om Reinfeldts uttalande, nästan uteslutande träffar från öppet främlingsfientliga sajter som Realisten, Fria Tider och Sweden Confidential samt ett antal bloggar med liknande inriktning. En styrelseledamot för nazistiska Svenskarnas parti har också tidigare kritiserat Sverigedemokraterna för att inte representera just "etniska svenskar".

Tidigare har Fredrik Reinfeldt i en intervju med Dagens Nyheter uttalat sig om att Sverige har en låg arbetslöshet bland "etniskt födda svenskar". Läs mer om det här.

Håkan Juholt (S) var inte partiledare för Socialdemokraterna särskilt länge - men han vet hur det är att bli kritiserad i medierna. Och han vet hur det är att råka uttrycka sig olyckligt.

På tisdagen går han därför ut på sin facebooksida och ger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ett råd. Att omedelbart gå ut och be om ursäkt för sitt klavertramp.

"Klart att moderatledaren idag har stor ångest över sitt uttalande att arbetslösheten inte är så hög bland: "etniska svenskar mitt i livet." Jag vet av egen erfarenhet att meningar ibland kan bli fel. Då ska man säga: "-Förlåt det blev fel." Ingen av oss är felfri. Det är rimligt att Fredrik gör det redan under dagen, så att den viktiga debatten om regeringens misslyckade jobbpolitik kan fortsätta. Men står han fast vid sitt uttalande bör han skämmas, varken mer eller mindre." skriver Håkan Juholt på facebook.

Reinfeldt har dock än så länge inte backat från uttalandet men försökte förtydliga sig i ett skriftligt uttalande på tisdagsförmiddagen:

"Våra meningsmotståndare hävdar att vi har massarbetslöshet i Sverige. Vi menar att Sverige har strukturella problem med en högre arbetslöshet bland unga och utrikesfödda", säger Reinfeldt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.