Magnus Linton menar att de mexikanska kartellerna har expanderat och börjar bli globala för att få mer och mer makt.
1 av 4
Magnus Linton menar att de mexikanska kartellerna har expanderat och börjar bli globala för att få mer och mer makt. - Foto: Alfonso Jaramillo
Kokainet som smugglas genom Mexiko vidare till USA kommer från Colombia och Peru.
2 av 4
Kokainet som smugglas genom Mexiko vidare till USA kommer från Colombia och Peru. - Foto: Alfonso Jaramillo
Den vanligaste frågan Magnus Linton får är: Var är kriget någonstanns?"....
3 av 4
Den vanligaste frågan Magnus Linton får är: Var är kriget någonstanns?".... - Foto: Alfonso Jaramillo
...Enligt Linton utkämpas dock knarkkriget på nivåer i samhället som man ser väldigt lite av.
4 av 4
...Enligt Linton utkämpas dock knarkkriget på nivåer i samhället som man ser väldigt lite av. - Foto: Alexandre Meneghini/Ap/Scanpix

"Knarkkartellerna fungerar som Walmart"

KNARKKRIGETS MEXIKO. DEL 3. Författaren bakom boken "Cocaina" förklarar knarkets väg från produktionen i Sydamerika till Mexiko där kokainet smugglas vidare ut i världen.


Marijuanan kan komma från Mexiko

Nyheter24 har i en artikelserie förklarat knarkkriget i Mexiko. Marijuanan som hittades i vattnet utanför Kaliforniens kust kan tillhöra mexikanska smugglare.

Läs mer om drogkriget i Mexiko här i tre delar.

I den första delen "55 000 döda - här är Mexikos knarkkrig" kan ni läsa om bakgrunden till knarkkartellernas blodig krig.

I den andra delen "Här är knarkkrigets alla huvudpersoner" får ni en inblick i vilka som styr kartellerna med hjärnhand.

I den den tredje delen förklarar författaren bakom boken "Cocaina" - Magnus Linton knarkets väg från produktionen i Sydamerika till Mexiko där kokainet smugglas vidare ut i världen.

MEXIKO. De stympas, hängs eller får huvudet avhugget. Ni har tidigare kunnat läsa om de 55 000 människor som fallit offer i knarkkrigets Mexiko. Ni har lärt er smeknamn som till exempel "El Mata Amigos", som är en av huvudmännen som inte skyr några medel för att uppnå sitt mål.

Sedan 2006 har knarkkartellerna Los Zetas och Gulfkartellen utkämpat ett blodigt drogkrig där vi vecka efter vecka kunnat läsa om brutala avrättningarna.

En av anledningarna till det upptrappade våldet stavas Felipe Calderon - Mexikos nuvarande president som beslutade att sätta hårt mot hårt i kampen mot gängen.

- Det som hänt är att kartellerna har expanderat och börjar bli globala för att få mer och mer makt, säger journalisten Magnus Linton som skrivit boken Cocaina till Nyheter24.

Kokain från Colombia och Peru

Det som är viktigt att känna till om drogkriget är att gängen själva inte står för någon produktion av kokain. De sköter i stället enbart smugglingen.

Magnus Linton beskriver kartellerna som ett stort Walmart.

– Det är inte tandkrämsföretagen som bestämmer hur många Pepsodent som ska stå på hyllan. Det är Walmart. Samma är det med kokainet där det inte är Colombia eller Peru som bestämmer. Det är de mexikanska knarkkartellerna som sköter försäljning och smuggling. På så sätt får de makt.

Samtidigt som kartellerna har fått mer makt har presidentens insatser inte haft någon påverkan på de enorma flödet kokain som smugglas genom landet och nästan uteslutande vidare till USA - där drogen i dag är i princip helt normaliserad, menar Magnus Linton.

"Farligare att resa till Mexiko för tio år sedan"

De senaste åren har Mexiko även blivit ett allt mer populärt resemål för svenskar. Men om du har läst om drogkriget och är lite orolig för att du själv ska påverkas när du väl är på plats, kan du vara lugn. Enligt Magnus Linton är landet säkrare i dag än för tio år sedan. Och kokainet som cirkulerar på Stureplan kommer i stället från ett helt annat håll.

– Kokainet kommer via Venuzela eller Brasilien. Sedan skeppas det vidare till Västafrika och rakt upp i Europa, säger Magnus Linton och fortsätter:

– Drogkrigen utkämpas på nivåer i samhället som man ser väldigt lite av. Det som är slående med människor som åker till Mexiko och Colombia är att de alltid frågar: "Var är kriget någonstans?". Då ska man veta att de som dör ofta är fattiga pojkar från kåkstäder som inte har något att förlora.

/
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!